Výborné recepty s čínským zelím neboli pak choi! Ochutnejte tato delikátní jídla s nádechem Asie

Křehké a křupavé čínské zelí pak choi. Recepty na tuto pochoutku najdete u nás!

Nebojte se experimentů a přidejte tuto surovinu do vašeho gurmánského repertoáru!

Díky nám si ho oblíbí celá rodina! Jak malí, tak velcí strávníci.

Zkusíte ho?

Salát z pak choi s krvavým pomerančem

Pokud jste ještě nezkusili čerstvý pak choi, pak vás tento salát překvapí jak je opravdu lahodný. Je prostě nádherně křupavý a svěží.

Co budeme potřebovat

Na salát

  • 320 gramů pak choi
  • 120 gramů mrkve
  • 280 gramů krvavých pomerančů
  • 140 gramů pomeranče
  • 2 zelené cibule
  • 1 lžíce opražených sezamových semínek
  • Mořská sůl
  • černý pepř

Na zálivku

  • 3 lžíce neutrálního oleje
  • 3 lžíce asijského sezamového oleje
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamových semínek (opečená)
  • 1 lžička černých sezamových semínek
  • 1 lžička medu

Na ozdobu

  • 2 lžíce arašídů nebo kešu (pražených)

Postup

  • Pak choi opláchněte a ořízněte, a poté nakrájejte.
  • Mrkev opláchněte, oloupejte a nakrájejte pomocí škrabky na zeleninu.
  • Oloupejte všechny pomeranče a poté je nakrájejte na střední kostičky.
  • Pokud používáte zelenou cibuli, ořízněte ji a poté nakrájejte na tenké plátky..
  • Přidejte všechny ingredience na dresink do skleněné nádoby a protřepejte, dokud nezemulguje.
  • Nalijte dresink na salát, přidejte sezamová semínka, okořeňte a promíchejte, dokud se nespojí.
  • Ochutnejte a upravte koření podle své chuti.
  • Uložte do salátové mísy, navrch nasypte ořechy.

Koupili jste pomerančů vice než jste potřebovali? Hlavně je nevyhazujte! Můžete si totiž pomocí skvělých odšťavňovačů, připravit vitamíny nabité džusy! Jaký přístroj vybrat? To se dozvíte z naší recenze, kterou jsme pro vás zpracovali!

Čínské zelí dochucené pomerančem a dalším kořením.
Zdroj: image.ie

Teriyaki losos se salátem pak choi

Kombinace sladkého chilli, medu, sezamového oleje, mirinu a sóji vytváří působivou omáčku pro tento recept na lososa s pak choi a teriyaki.

Co budeme potřebovat

  • 2 filety lososa bez kůže
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce mirinu nebo suchého sherry
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
  • hnědá rýže nebo nudle (k podávání, volitelné)
  • 2 velké pak choi (asi 250 g)
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku (nastrouhané)
  • 75 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky pražených sezamových semínek na posypání

Postup

  • Troubu rozehřejte na 180 stupňů a filety lososa bez kůže vložte do mělké zapékací mísy.
  • Smíchejte sladkou chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin nebo suché sherry, sójovou omáčku a jemně nastrouhaný zázvor v malé misce a nalijte na lososa tak, aby byly filety zcela zakryté.
  • Pečte 10 min.
  • Mezitím odřízněte a oddělte z pak choi listy.
  • Ve woku rozehřejte rostlinný olej a sezamový olej, přidejte nastrouhané stroužky česneku a krátce orestujte, aby změkl.
  • Přidejte pak choi a opékejte, dokud listy nezačnou vadnout. Zalijte zeleninovým vývarem, pánev zakryjte a nechte 5 minut vařit.
  • Pak choi podávejte v mělkých miskách, navrch dejte lososa a přilejte šťávu.
  • Posypte opečenými sezamovými semínky a podávejte s hnědou rýží nebo nudlemi, chcete-li.

K lososu s pak choi můžete podávat i smaženou rýži! Připravte si restovanou rýži jako z Asie i u vás doma, podle našich receptů!

Kamenná miska plná lahodného salátu z pak choi s opečeným lososem.
Zdroj: feastingathome.com

Vegetariánský ramen s pak choi

Servírujte tuto lahodnou polévku za pouhých 15 minut. Berte to jako zdravé rychlé občerstvení – je to nízkotučné, nízkokalorické a také levné.

Co budeme potřebovat

  • 80g balení instantních nudlí ramen
  • 2 jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
  • ½ hlavy pak choi
  • 1 vejce
  • 1 lžička sezamových semínek
  • chilli omáčka (k podávání)

Postup

  • Uvařte nudle i s kořením a omáčkou. Přidejte jarní cibulku a pak choi na poslední minutu.
  • Mezitím uvařte vejce natvrdo a oloupejte.
  • Na pánvi opražte sezamová semínka.
  • Nudle a zelí vyklopte do hluboké mísy, rozpulte vařené vejce a položte navrch.
  • Posypte sezamovými semínky, poté pokapejte omáčkou nebo sezamovým olejem dodaným s nudlemi a případně chilli omáčkou.
Výborná polévka s nudlemi dochucená kořením a pak choi.
Zdroj: elavegan.com

Hovězí maso s omáčkou z černých fazolí a pak choi

Vyzkoušejte tento Asií inspirovaný pokrm z hovězího masa a zjistěte, proč je tak všestranný, snadno připravitelný a chutný.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžičky čínského koření pěti vůní
  • 300 g steaku ze svíčkové
  • 3 hlavy pak choi
  • 1 lžička sezamového oleje

Na omáčku

  • 100 g sáčku omáčky z černých fazolí
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 1 malý kousek čerstvého kořenového zázvoru (jemně nasekaný)
  • 2 lžíce rýžového vinného octa

Postup

  • Ingredience na omáčku smíchejte v malém hrnci a poté zvolna vařte, dokud nebude teplá.
  • Rozpalte pánev, dokud nebude velmi horká.
  • Celý steak potřete čínským kořením, poté dochuťte trochou soli a pepře.
  • Steak opékejte 2–3 minuty z každé strany, dokud nebude propečený podle vašich představ, a poté nechte odpočinout.
  • Mezitím pak choi mírně vařte po dobu 4–5 minut, dokud nezvadne, ale stále křupe.
  • Zeleninu vmíchejte do několika lžic omáčky a sezamového oleje.
  • Steak nakrájíme na silné plátky.
  • Podávejte na talíři s malou miskou omáčky na straně, ochuceným pak choi a trochou dušené rýže.
Hrnec plný skvěle dochuceného hovězího masa s omáčkou a čínským zelím.
Zdroj: lecker.de

Thajský kuřecí vývar s čínským zelím

Vytvořte lahodnou kuřecí polévku s lahodným zelím pak choi.

Co budeme potřebovat

  • 140 g soba nebo celozrnných nudlí
  • 100 g fazolových klíčků
  • 2 pak choi (oddělené listy)
  • 1 červená chilli paprička (zbavená semínek a nakrájená na plátky)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z 1 limetky (plus měsíčky k podávání)
  • 4 jarní cibulky (nakrájené na plátky)
  • ½ malého svazku máty

Na vývar

  • 1 kuřecí skelet a křídla
  • kousek zázvoru (rozdrcený a nakrájený na plátky)
  • 1 stroužek česneku (rozdrcený)
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na plátky)
  • 5 kuliček pepře

Postup

  • Chcete-li připravit vývar, vložte kuřecí kostru a křídla do velké pánve.
  • Podlijte je studenou vodou, přidejte zbytek ingrediencí a vařte 1 hodinu.
  • Kuřecí vývar přeceďte do čistého hrnce.
  • Vývar dejte zpět na plotnu a přiveďte zpět k varu.
  • Přidejte nudle a vařte 3 minuty do změknutí, poté vmíchejte fazolové klíčky, pak choi, červené chilli, sójovou omáčku, med a limetkovou šťávu a do hrnce přidejte i vymačkané půlky limetky.
  • Vařte ještě 2 minuty.
  • Polévku nalijte do misek, ozdobte jarní cibulkou a lístky máty a podávejte s měsíčky limetky.
Miska plná chutné lehké polévky s kuřecím masem, nudlemi a zelím.
Zdroj: recipetineats.com

Udon nudle s čínským zelím

Tento recept s pak choi je zdravý, jeho příprava trvá pouhých 25 minut a má nízký obsah tuku i kalorií.

Co budeme potřebovat

  • 1½ lžíce sezamového oleje
  • 1 červená cibule (nakrájená na tenké měsíčky)
  • 100g hrášku
  • 70 g baby kukuřice (nakrájená)
  • 2 baby pak choi (nakrájené)
  • 3 jarní cibulky (nakrájené na plátky)
  • 1 velký stroužek česneku
  • ½ lžíce kari nebo použijte 1 lžičku garam masala
  • 4 lžičky sójové omáčky
  • 300 g udon nudlí (předvařené)
  • 1 polévková lžíce nakládaného zázvoru

Postup

  • Na nepřilnavé pánvi nebo woku rozehřejte olej na vysokou teplotu.
  • Přidejte cibuli a opékejte 5 minut.
  • Vmíchejte hrášek, kukuřici, pak choi a jarní cibulku a vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte česnek, kari a sójovou omáčku a vařte další minutu.
  • Přidejte nudle udon spolu se zázvorem a vmíchejte 2-3 lžíce horké vody, dokud se nudle neprohřejí.
  • Rozdělte do misek a podávejte.
Lahodné udon nudle se zelím a sójovou omáčkou.
Zdroj: cilantroandcitronella.com

Co je pak choi a jak ho používat?

Pak choi je zelenina, která se v Číně pěstuje tisíce let.

Kromě širokého využití v čínské kuchyni je tato zelenina velmi oblíbená i v jiných částech Asie.

Tato zelenina se také někdy nazývá „čínské zelí“, což je odkaz na skutečnost, že je zařazena do rodu Brassica, do kterého zelí patří. Brassicas jsou také členy rodiny hořčice a díky tomu mají výraznou pálivou, poněkud kořenitou chuť.

Klasický pak choi má bílé, křupavé stonky a tmavě zelené listy, obojí je jedlé. V Číně platí, že čím menší je zelenina, tím příznivěji se na ni pohlíží, protože menší rostliny bývají křehčí. Velké pak choi bývají dřevité a bez chuti.

Křehký mladý pak choi stačí vařit jen velmi krátce a listy se vaří ještě kratší dobu než stonky. Většina kuchařů odděluje listy a stonky a hází listy do hrnce na poslední chvíli, aby před podáváním jen lehce zavadly. Stonky můžeme vařit o něco déle než listy, ačkoli mnoho lidí dává přednost krátké době vaření, aby stonky zůstaly křupavé a jemné.

Mnoho kuchařů tuto zeleninu rádo používá do smažených hranolků a lze ji použít také do polévek, kari, jarních závitků a řady dalších jídel.

Jeho chuť je velmi jemná, s nádechem štiplavého ocásku a tato zelenina je také velmi zdravá. Má vysoký obsah vápníku, stejně jako ostatní Brassica, a má také vysoké hladiny vitamínů A a C.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X