7 skvělých receptů na pečený bůček, o kterých se vám bude i zdát

Milujete maso? Pak není třeba pečený bůček nijak zvlášť představovat.

Je to cenově snadno dostupná lahůdka, která se rozplývá na jazyku.

Ani příprava není náročná. Investujte do ní svůj čas a budete odměněni neodolatelnou chutí.

Zkuste podle našich receptů i trochu tradiční i zahraniční inspirace!

Pomalu pečený bůček na medu a pivu

Křupavý na povrchu, krásně měkký uvnitř. Chuť medu navíc vytváří zajímavý kontrast s kořením. Zkrátka delikatesa.

Ingredience

  • 800 g bůčku
  • 100 g medu
  • 1 PL soli
  • 2 ČL kmínu
  • 1 ČL uzené papriky
  • ½ ČL sušeného česneku
  • ½ ČL kayenského pepře
  • 6 PL černého piva

Postup

  1. Ostrým nožem nařízněte kůži bůčku do mřížky
  2. V míse smíchejte pivo a rozpuštěný med s kořením a solí
  3. Vložte maso do mísy a ze všech stran ho ve směsi vykoupejte
  4. Nechte marinovat minimálně hodinu, ideálně přes noc, v lednici
  5. Předehejte troubu na 180°
  6. Maso přendejte do pekáčku a pečte 60 minut
  7. Snižte teplotu na 150°
  8. Maso potřete zbylou marinádou a pečte ještě 20 minut
  9. Nechte trochu zchladnout a pokrájejte ho na plátky
  10. Servírujte s brambory, bramborovým knedlíkem, nebo s pečivem
bůček pečený na pivu v medové krustě, servírovaný na černém platu
Zdroj: telegraph.co.uk

Bůčková roláda s brusinkami

Pokud v řeznictví narazíte na vyšší kus vepřového bůčku, neváhejte a zkuste tento recept. Jde o obdobu italské Porchetty – několikanásobně levnější, ale chuťově naprosto dokonalý.

Ingredience

  • 2 kg vepřového bůčku bez kosti
  • 2 PL fenyklových semínek
  • 80 g sušených brusinek
  • ½ ČL soli
  • 1 ½ PL oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ČL chilli vloček
  • ¼ ČL rozmarýnu
  • 5 lístků sušené šalvěje

Postup

  1. Semínka fenyklu osmažte na sucho v pánvi na mírném plameni dokud se nerozvoní, zhruba 2 minuty
  2. Rozmixujte dohladka koření, bylinky, osmažená fenyklová semínka, sůl, olej, brusinky a česnek
  3. Vepřový bok omyjte a osušte a podélně ho rozřízněte téměř do konce. 2-3 cm masa nechte neporušené
  4. Plát masa důkladně potřete brusinkovou pastou
  5. Srolujte ho tak, že kůže zůstane na povrchu a obmotejte kuchyňským provázkem
  6. Nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu
  7. Troubu předehřejte na 200° a vepřový bok v pekáčku pečte 30 minut
  8. Poté snižte teplotu na 180° a pečte další hodinu a půl až dvě hodiny
  9. Maso vyndejte z trouby a nechte ho ještě 10 minut dojít pod alobalem, teprve poté opatrně krájejte na plátky
  10. Podávejte s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory
bůčková roláda s brusinkami na plechu
Zdroj: kitchenstories.com

Vepřový bůček pečený se zelím

Zkuste knedlo vepřo zelo trošku jinak. Oblíbená klasika české kuchyně je s pečeným bůčkem mnohem zajímavější a recept je velmi snadný

Ingredience

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 2 PL soli
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 PL kmínu
  • 1 PL cukru
  • 1 PL sušeného česneku
  • 1PL oleje

Postup

  1. Bůček omyjte, osušte a nakrájejte na plátky
  2. Olej smíchejte se solí a česnekem, potřete jím maso a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici
  3. Cibuli rozkrájejte na půlkolečka
  4. Na dno pekáčku rozprostřete zelí, poprašte ho kmínem a cukrem
  5. Přidejte cibuli a na ní rozložte maso
  6. Lehce podlijte vodou
  7. Pečte 60 minut v troubě předehřáté na 180°
  8. Během pečení podlévejte vodou nebo výpekem
  9. Podávejte s bramborovým knedlíkem a smaženou cibulkou
Plátky pečeného vepřového boku, se zelím a bramborovými knedlíky servírované na bílém talři
Zdroj: tofoodwithlove.com

Pomalu pečený bůček s jablky

Maso s ovocem je kombinace pro opravdové labužníky. Nebojte se toho a inspirujte se tímto receptem. Pikantní pečený bůček a svěží chuť jablek, to si prostě zamilujete.

Ingredience

  • 1 kg vepřového boku
  • 8 jablek
  • 4 cibule
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 PL kmínu
  • ½ ČL chilli
  • 4 stroužky česneku
  • 4 listy šalvěje
  • 1 PL soli

Postup

  1. Vepřový bok omyjte, usušte a horní kůži nařízněte do mřížky
  2. Olej, koření, sůl a šalvěj promíchejte s utřeným česnekem
  3. Směsí důkladně potřete bok ze všech stran a dejte ho na hodinu do lednice
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 200° po dobu 60 minut, průběžně podlévejte
  5. Jablka rozkrájejte na čtvrtiny a zbavte je jádřinců, cibuli oloupejte a také rozkrájejte na čtvrtky
  6. Slijte výpek z masa stranou a snižte teplotu v troubě na 180°
  7. Do pekáčku, pod maso, vložte cibuli a jablka, lehce podlijte vodou
  8. Pečte 30 minut
  9. Po vyjmutí z trouby nechte maso ještě 10 minut odpočinout pod alobalem, teprve poté rozkrájejte na plátky
  10. Servírujte plátek masa s pečenou cibulí a jablky přelitý výpekem s bramborovou kaší nebo bramborovým knedlíkem
pečený vepřový bok na prkýnku s pečenými jablky a cibulí
Zdroj: taste.com.au

Pomazánka z pečeného bůčku

Zbylo vám trochu pečeného bůčku? Udělejte si z něj tuto lahodnou pomazánku.

Ingredience

  • 200 g pečeného bůčku
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

  1. Z masa odstraňte kosti a chrupavky, nakrájejte ho na malé kousky nebo ho rozemelte v mlýnku na maso
  2. Jablko oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte šťávu
  3. Maso smíchejte v misce s nadrobno nakrájenou cibulí a nastrouhaným jablkem
  4. Osolte a opepřete dle chuti
  5. Podávejte na opečeném chlebu, ozdobené kyselou okurkou nebo karamelizovanou cibulkou
bagetka namazaná pomazánkou z pečeného bůčku, kyselé okurky a sklenice s pomazánkou
Zdroj: sloanes.co.th

Špízy z bůčku s vietnamskou omáčkou

Zkuste pečený bůček trochu netradičně. Připravte tyto masové jednohubky například na oslavu nebo party a určitě sklidíte obdiv a úspěch.

Ingredience

  • 900 g vepřového bůčku
  • 6 PL tmavé sójové omáčky
  • 4 PL rybí omáčky
  • ½ PL strouhaného zázvoru
  • šťáva z jedné limetky
  • 175 g hnědého cukru
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 salátová okurka

Postup

  1. Smíchejte v menším hrnci sójovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a hnědý cukr
  2. Ohřívejte na mírném plameni dokud omáčka lehce nezhoustne
  3. Nechte vychladnout
  4. Půlku omáčky si oddělte do misky a dejte stranou k servírování
  5. Maso rozkrájejte na kostky a vložte je do druhé poloviny omáčky
  6. Nechte 30 minut marinovat v ledničce
  7. Vyjměte maso z marinády a vložte ho na plech s pečicím papírem
  8. Pečte 60 minut v troubě vyhřáté na 180°
  9. Pomocí škrabky na brambory si připravte okurkové plátky
  10. Každý plátek napíchněte na dřevěný špíz jako skládací harmoniku
  11. Pod okurku napíchněte kostku masa
  12. Špízy vyskládejte na talíř společně s omáčkou v misce a servírujte
Kostky pečeného bůčku servírované na špízu s okurkou
Zdroj: olivemagazine.com

Bostonské fazole pečené s bůčkem

Zkuste americkou verzi vepřového boku upečeného s fazolemi – jídlo z jednoho hrnce pro celou rodinu

Ingredience

  • 500 g bílých fazolí
  • 2 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 PL dijónské hořčice
  • 2 PL třtinového cukru
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 800 g vepřového boku
  • 2 PL oleje
  • sůl, pepř
  • 1 PL petrželky

Postup

  1. Fazole namočte do vody nejméně na 4 hodiny
  2. Maso potřete olejem, solí a pepřem a nechte stejně dlouho marinovat v lednici
  3. Fazole nechte ve vodě a deset minut je povařte
  4. Sceďte a propláchněte
  5. Cibuli nakrájejte na plátky, řapíkatý celer na kousky a mrkev na půlkolečka
  6. V pekáčku smíchejte zeleninu, fazole, hořčici, cukr, sůl a pepř a podlijte vodou
  7. Přidejte maso, zakryjte a pečte 1,5 hodiny v troubě rozpálené na 160°
  8. Průběžně kontrolujte a v případě potřeby podlijte vodou
  9. Maso vyndejte z pekáčku a pokrájejte na kousky nebo na plátky
  10. Podávejte na fazolích, posypané čerstvou petrželkou
talíř s pečeným bůčkem, pečenými fazolemi a zeleninou
Zdroj: bbcgoodfood.com

Jak nejlépe upéct vepřový bok?

U bůčku, víc než kde jinde, platí, že kolik času investujete do jeho přípravy, tak skvělá bude výsledná chuť.

Vše začíná už v obchodě – vybírejte maso, které je čerstvé. Nejlépe to poznáte podle barvy tuku – měl by být krémově bílý. Pozor na zažloutlý nebo našedlý tuk, od toho raději ruce pryč. Maso by samozřejmě nemělo nijak zapáchat.

Ideální poměr tuku k masu je 50:50.

Bůček pochází z boku vepřového břicha, má velmi vysoký obsah tuku, což masu dává hodně chuti.

Marinovat by se měl co nejdéle, začněte s vařením už den předem a nechte bůček v lázni oleje a koření přes noc, hodina je opravdu minimum.

Tradičně se při jeho přípravě využívá pomalého pečení – tuk se pozvolna vyškvařuje, chuť prostupuje masem, které je pak krásně vláčné, vlhké a jemné. Doslova se rozpouští na jazyku.

Bok se dá samozřejmě i grilovat nebo smažit, jen nebude tak měkký jako při pomalém pečení. Pro tyhle způsoby rychlé úpravy je lepší mít maso nakrájené na proužky nebo kostky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.