Milujete maso? Pak není třeba pečený bůček nijak zvlášť představovat.
Je to cenově snadno dostupná lahůdka, která se rozplývá na jazyku.
Ani příprava není náročná. Investujte do ní svůj čas a budete odměněni neodolatelnou chutí.
Zkuste podle našich receptů i trochu tradiční i zahraniční inspirace!
Pomalu pečený bůček na medu a pivu
Křupavý na povrchu, krásně měkký uvnitř. Chuť medu navíc vytváří zajímavý kontrast s kořením. Zkrátka delikatesa.
Ingredience
- 800 g bůčku
- 100 g medu
- 1 PL soli
- 2 ČL kmínu
- 1 ČL uzené papriky
- ½ ČL sušeného česneku
- ½ ČL kayenského pepře
- 6 PL černého piva
Postup
- Ostrým nožem nařízněte kůži bůčku do mřížky
- V míse smíchejte pivo a rozpuštěný med s kořením a solí
- Vložte maso do mísy a ze všech stran ho ve směsi vykoupejte
- Nechte marinovat minimálně hodinu, ideálně přes noc, v lednici
- Předehejte troubu na 180°
- Maso přendejte do pekáčku a pečte 60 minut
- Snižte teplotu na 150°
- Maso potřete zbylou marinádou a pečte ještě 20 minut
- Nechte trochu zchladnout a pokrájejte ho na plátky
- Servírujte s brambory, bramborovým knedlíkem, nebo s pečivem

Bůčková roláda s brusinkami
Pokud v řeznictví narazíte na vyšší kus vepřového bůčku, neváhejte a zkuste tento recept. Jde o obdobu italské Porchetty – několikanásobně levnější, ale chuťově naprosto dokonalý.
Ingredience
- 2 kg vepřového bůčku bez kosti
- 2 PL fenyklových semínek
- 80 g sušených brusinek
- ½ ČL soli
- 1 ½ PL oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 ČL chilli vloček
- ¼ ČL rozmarýnu
- 5 lístků sušené šalvěje
Postup
- Semínka fenyklu osmažte na sucho v pánvi na mírném plameni dokud se nerozvoní, zhruba 2 minuty
- Rozmixujte dohladka koření, bylinky, osmažená fenyklová semínka, sůl, olej, brusinky a česnek
- Vepřový bok omyjte a osušte a podélně ho rozřízněte téměř do konce. 2-3 cm masa nechte neporušené
- Plát masa důkladně potřete brusinkovou pastou
- Srolujte ho tak, že kůže zůstane na povrchu a obmotejte kuchyňským provázkem
- Nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu
- Troubu předehřejte na 200° a vepřový bok v pekáčku pečte 30 minut
- Poté snižte teplotu na 180° a pečte další hodinu a půl až dvě hodiny
- Maso vyndejte z trouby a nechte ho ještě 10 minut dojít pod alobalem, teprve poté opatrně krájejte na plátky
- Podávejte s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory

Vepřový bůček pečený se zelím
Zkuste knedlo vepřo zelo trošku jinak. Oblíbená klasika české kuchyně je s pečeným bůčkem mnohem zajímavější a recept je velmi snadný
Ingredience
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 2 PL soli
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 PL kmínu
- 1 PL cukru
- 1 PL sušeného česneku
- 1PL oleje
Postup
- Bůček omyjte, osušte a nakrájejte na plátky
- Olej smíchejte se solí a česnekem, potřete jím maso a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici
- Cibuli rozkrájejte na půlkolečka
- Na dno pekáčku rozprostřete zelí, poprašte ho kmínem a cukrem
- Přidejte cibuli a na ní rozložte maso
- Lehce podlijte vodou
- Pečte 60 minut v troubě předehřáté na 180°
- Během pečení podlévejte vodou nebo výpekem
- Podávejte s bramborovým knedlíkem a smaženou cibulkou

Pomalu pečený bůček s jablky
Maso s ovocem je kombinace pro opravdové labužníky. Nebojte se toho a inspirujte se tímto receptem. Pikantní pečený bůček a svěží chuť jablek, to si prostě zamilujete.
Ingredience
- 1 kg vepřového boku
- 8 jablek
- 4 cibule
- 3 PL olivového oleje
- 1 PL kmínu
- ½ ČL chilli
- 4 stroužky česneku
- 4 listy šalvěje
- 1 PL soli
Postup
- Vepřový bok omyjte, usušte a horní kůži nařízněte do mřížky
- Olej, koření, sůl a šalvěj promíchejte s utřeným česnekem
- Směsí důkladně potřete bok ze všech stran a dejte ho na hodinu do lednice
- Pečte v troubě vyhřáté na 200° po dobu 60 minut, průběžně podlévejte
- Jablka rozkrájejte na čtvrtiny a zbavte je jádřinců, cibuli oloupejte a také rozkrájejte na čtvrtky
- Slijte výpek z masa stranou a snižte teplotu v troubě na 180°
- Do pekáčku, pod maso, vložte cibuli a jablka, lehce podlijte vodou
- Pečte 30 minut
- Po vyjmutí z trouby nechte maso ještě 10 minut odpočinout pod alobalem, teprve poté rozkrájejte na plátky
- Servírujte plátek masa s pečenou cibulí a jablky přelitý výpekem s bramborovou kaší nebo bramborovým knedlíkem

Objevte podobné tipy
Pomazánka z pečeného bůčku
Zbylo vám trochu pečeného bůčku? Udělejte si z něj tuto lahodnou pomazánku.
Ingredience
- 200 g pečeného bůčku
- 1 cibule
- 1 jablko
- sůl
- bílý pepř
Postup
- Z masa odstraňte kosti a chrupavky, nakrájejte ho na malé kousky nebo ho rozemelte v mlýnku na maso
- Jablko oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte šťávu
- Maso smíchejte v misce s nadrobno nakrájenou cibulí a nastrouhaným jablkem
- Osolte a opepřete dle chuti
- Podávejte na opečeném chlebu, ozdobené kyselou okurkou nebo karamelizovanou cibulkou

Špízy z bůčku s vietnamskou omáčkou
Zkuste pečený bůček trochu netradičně. Připravte tyto masové jednohubky například na oslavu nebo party a určitě sklidíte obdiv a úspěch.
Ingredience
- 900 g vepřového bůčku
- 6 PL tmavé sójové omáčky
- 4 PL rybí omáčky
- ½ PL strouhaného zázvoru
- šťáva z jedné limetky
- 175 g hnědého cukru
- 1 červená chilli paprička
- 1 salátová okurka
Postup
- Smíchejte v menším hrnci sójovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a hnědý cukr
- Ohřívejte na mírném plameni dokud omáčka lehce nezhoustne
- Nechte vychladnout
- Půlku omáčky si oddělte do misky a dejte stranou k servírování
- Maso rozkrájejte na kostky a vložte je do druhé poloviny omáčky
- Nechte 30 minut marinovat v ledničce
- Vyjměte maso z marinády a vložte ho na plech s pečicím papírem
- Pečte 60 minut v troubě vyhřáté na 180°
- Pomocí škrabky na brambory si připravte okurkové plátky
- Každý plátek napíchněte na dřevěný špíz jako skládací harmoniku
- Pod okurku napíchněte kostku masa
- Špízy vyskládejte na talíř společně s omáčkou v misce a servírujte

Bostonské fazole pečené s bůčkem
Zkuste americkou verzi vepřového boku upečeného s fazolemi – jídlo z jednoho hrnce pro celou rodinu
Ingredience
- 500 g bílých fazolí
- 2 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 2 PL dijónské hořčice
- 2 PL třtinového cukru
- 2 PL rajčatového pyré
- 800 g vepřového boku
- 2 PL oleje
- sůl, pepř
- 1 PL petrželky
Postup
- Fazole namočte do vody nejméně na 4 hodiny
- Maso potřete olejem, solí a pepřem a nechte stejně dlouho marinovat v lednici
- Fazole nechte ve vodě a deset minut je povařte
- Sceďte a propláchněte
- Cibuli nakrájejte na plátky, řapíkatý celer na kousky a mrkev na půlkolečka
- V pekáčku smíchejte zeleninu, fazole, hořčici, cukr, sůl a pepř a podlijte vodou
- Přidejte maso, zakryjte a pečte 1,5 hodiny v troubě rozpálené na 160°
- Průběžně kontrolujte a v případě potřeby podlijte vodou
- Maso vyndejte z pekáčku a pokrájejte na kousky nebo na plátky
- Podávejte na fazolích, posypané čerstvou petrželkou

Nemáte v kuchyni prostor pro klasickou troubu? Pak by se vám mohl líbit článek o elektrických stolních troubách, kde se kromě jejich testování dozvíte i další přínosné informace.
Jak nejlépe upéct vepřový bok?
U bůčku, víc než kde jinde, platí, že kolik času investujete do jeho přípravy, tak skvělá bude výsledná chuť.
Vše začíná už v obchodě – vybírejte maso, které je čerstvé. Nejlépe to poznáte podle barvy tuku – měl by být krémově bílý. Pozor na zažloutlý nebo našedlý tuk, od toho raději ruce pryč. Maso by samozřejmě nemělo nijak zapáchat.
Ideální poměr tuku k masu je 50:50.
Bůček pochází z boku vepřového břicha, má velmi vysoký obsah tuku, což masu dává hodně chuti.
Marinovat by se měl co nejdéle, začněte s vařením už den předem a nechte bůček v lázni oleje a koření přes noc, hodina je opravdu minimum.
Tradičně se při jeho přípravě využívá pomalého pečení – tuk se pozvolna vyškvařuje, chuť prostupuje masem, které je pak krásně vláčné, vlhké a jemné. Doslova se rozpouští na jazyku.
Bok se dá samozřejmě i grilovat nebo smažit, jen nebude tak měkký jako při pomalém pečení. Pro tyhle způsoby rychlé úpravy je lepší mít maso nakrájené na proužky nebo kostky.
Tak jsem byl dnes doma za pořádného troubu:-). Manželka vždy dělá skvělý bůček podle tradičního receptu, tedy pouze sůl, kmín, k tomu bramborový knedlík a zelí. Dnes jsem chtěl inovovat, ale… Bůček na cibuli a jablkách mne zaujal, tak jsem se do toho pustil. Výsledek – maso po 60 + 30 minutách tvrdé jako podešev, k jídlu asi po další hodině. Chuť sice není špatná, ale pracnost ve srovnání s „klasikou“ je nesrovnatelná. Poučení – nevěřit receptům beze zbytku a hlavně, neměnit to, co dobře funguje.
..Klasika…co funguje ..neopravovat..a to se týče i jiných odvětví