Vychutnejte si lahodné kuličky s vůní perníku, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Pokud se připravujete na menší rodinnou oslavu, posezení s přáteli či vánoční svátky, určitě musíte zkusit recepty na perníkové kuličky.

Jednoduchá příprava je důležitá, zvlášť když něco chystáme na poslední chvíli.

Všechny tyto recepty mají jedno společné, a to bleskovou přípravu, lahodnou chuť a výběr těch nejlepších surovin.

Neváhejte vyzkoušet jednotlivé recepty a zjistit tak, který z nich se stane vaším favoritem!

Jednoduché perníkové kuličky

Kdo by neměl rád vůni a nezaměnitelnou kořeněnou chuť tradičních perníčků. Pokud nemáte čas si upéct ty klasické, zkuste tento recept, který vás doslova nakopne svou energií. Je to v podstatě takový zdravá sváteční svačinka. Kdo by si rád vychutnal i nějaký ten normální moučník, může omrknout recepty na cuketový perník.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek vanilkové syrovátky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 a 1/4 hrnku datlí bez pecek

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mandlovou mouku, ovesné vločky, syrovátku, skořici, zázvor a hřebíček.
  • Mixujeme, dokud směs nebude mít konzistenci mouky.
  • Přidáme polovinu vypeckovaných datlí a znovu rozmixujeme, aby se směs dobře smíchala.
  • Přidáme zbývající datle a naposledy důkladně rozmixujeme, až vznikne jednotná hladká hmota.
  • Z těsta vytvarujeme cca 12 kuliček velikosti vlašského ořechu.
  • Umístíme je do vzduchotěsné nádoby a uložíme do lednice.
  • Před podáváním by měly být v chladničce minimálně hodinu.
  • Pak už jen stačí naservírovat. Kuličky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až pěti dnů.
Energetické kuličky s tradiční chutí perníčků.
Zdroj: https://www.beachbodyondemand.com

Perníkové kuličky s mandlí

Když se řekne perník, každý si hned vybaví Vánoce a vánoční cukroví. To ovšem neznamená, že si takové pochoutky, nemůžete připravit kdykoliv během roku, například i na Velikonoce či jen tak k odpolední kávě či čaji.

Ingredience:

  • 1 hrnek vypeckovaných sušených datlí vcelku
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce melasy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 hrnky vody
  • Mandle podle potřeby

Postup

  • Do hrnce dáme 2 hrnky vody a přivedeme k varu.
  • Přidáme datle, promícháme a odstavíme ohně. Necháme namočené po dobu 15 minut.
  • Zatímco se datle namáčejí, dáme si do nádoby kuchyňského robota všechny suché ingredience (ovesné vločky, skořici, zázvor, muškátový oříšek, sůl a vlašské ořechy).
  • Pomocí pulzního tlačítka mixujeme, dokud směs nebude svou konzistencí připomínat prášek.
  • Přesypeme z kuchyňského robota do mísy a dáme stranou.
  • Jakmile jsou datle hotové, slijeme přebytečnou vodu a datle přendáme do nádoby kuchyňského robota.
  • Přidáme melasu, javorový sirup a rozmixujeme na pyré.
  • Postupně přisypeme směs suchých surovin a mixujeme, dokud se vše rovnoměrně nesmíchá
  • Podle potřeby seškrabujeme gumovou stěrkou směs ze stěny mísy.
  • Pomocí polévkové lžíce odebíráme kousky hmoty, do středu položíme mandli a tvarujeme stejně velké kuličky.
  • Hotové koule dáme do lednice, aby se minimálně 1 hodinu před podáváním chladily.

Tip: Koule můžete ještě namočit do bílé či tmavé čokoládové polevy.

Lehké datlové koule s perníkovou chutí a mandlí uvnitř.
Zdroj: https://pinchofwellness.com

Sladké koule ze salka s vůní perníku

Úžasná vůně, lahodná chuť a jednoduchá příprava. Perníkové kuličky ze salka si zamilujete. To je přesně to, co dělá tento recept jedinečným. Uvidíte, že se k němu budete moc rádi vracet.

Ingredience:

  • 1 hrnek mléčné čokolády
  • 2 lžičky změklého nesoleného másla
  • 1/2 hrnku slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce nadrobno nakrájeného krystalizovaného zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 hrnku kvalitního kakaa

Postup

  • Mléčnou čokoládu do velké misky vhodné do mikrovlnné trouby a dáme jí na minutu rozpustit, přičemž každých 20 sekund promícháme.
  • Vyjmeme nádobu z mikrovlnky, přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí a nebude hladké.
  • Vmícháme slazené kondenzované mléko, krystalizovaný zázvor, skořici, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček a ¼ lžičky mletého zázvoru.
  • Vypracujeme hladkou hmotu, kterou poté zakryjeme plastovým obalem a necháme asi 1 až 1 a 1/2 hodiny chladnout, aby zatuhla.
  • Čokoládovou směs odebíráme lžící, tvarujeme kuličky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Smícháme kakao a zbývající 1/4 lžičky zázvoru v malé misce.
  • Každou kuličku vyválíme v kakaové směsi, aby byly rovnoměrně potažené.
  • Dáme do chladničky a necháme je tam, až do servírování.
  • Když je naskládáme mezi listy voskového papíru do vzduchotěsné nádoby, vydrží nám v chladničce až po dobu 2 týdnů.
Čokoládové lanýže s chutí a vůní klasického perníkového cukroví.
Zdroj: https://www.realsimple.com

Kuličky s marcipánem

Určitě mi dáte za pravdu, že jak se na nějakém zákusku či cukroví objeví marcipán, nemůže chutnat špatně. Je to dokonalost sama a ve většině případů se rozplývá taková pochoutka na jazyku už při prvním ochutnání. To samé vás čeká i v případě tohoto lahodného receptu na nepečené perníkové kuličky.

Ingredience:

  • 2 lžíce pomerančové marmelády
  • 200 g karamelových sušenek
  • 200 g marcipánu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce likéru Amaretto
  • 2 lžíce rumu
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup

  • Pomerančovou marmeládu dáme na několik sekund ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Vyjmeme a důkladně promícháme, aby se odstranilo přebytečné teplo.
  • Sušenky umeleme v kuchyňském robotu a nastrouháme k nim marcipán.
  • Všechny ingredience kromě čokolády a kokosu hněteme dohromady, dokud nevznikne homogenní těsto.
  • Poté necháme těsto asi hodinu odpočinout, zatímco bílou čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
  • Lžičkou odebíráme kousky těsta, tvarujeme do kuliček a vždy každou namáčíme do bílé čokolády a obalujeme ve strouhaném kokosu.
  • Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce, dokud čokoláda nezatuhne. Skladujeme při pokojové teplotě.
Marcipánovo-karamelové lanýže s perníkovým kořením.
Zdroj: https://cinnamonandcoriander.com

Perníkové vánoční koule

Ty sněhové známe všichni, ale s vůní perníků mají takové kuličky úplně jinou chuť. To správné koření je pozvedne na mnohem vyšší úroveň a dodá ten správný chuťový šmrnc.

Ingredience:

  • 1 hrnek změklého nesoleného másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžíce melasy
  • 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • Moučkový cukr na válení

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Dva plechy na cukroví vyložíme pečicím papírem.
  • Máslo našleháme pomocí ručního elektrického mixéru do pěny.
  • Přidáme moučkový cukr, vanilku, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a melasu
  • Mícháme, dokud nebude směs hladká. Přidáme mouku a důkladně promícháme, aby se vše spojilo v těsto.
  • Nabereme 1 polévkovou lžíci těsta, vytvarujeme do koule a dáme na připravený plech.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–12 minut. Spodky by měly být lehce hnědé.
  • Vyjmeme z trouby a ochladíme 1 – 2 minuty.
  • Do malé misky dáme moučkový cukr a každou kouli v něm obalíme.
  • Naskládáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Když sušenky vychladnou, můžeme je ještě jednou obalit v cukru.
Tradiční sněhové koule, které chutnají jako domácí perník.
Zdroj: https://www.crazyforcrust.com

Tip:
Perníkové kuličky s povidly
Zkuste něco trochu jiného, co nepřipravujte tak často nebo možná vůbec, ale přesto to stojí za ochutnávku.
Co budeme potřebovat:
1/2 hrnku měkkých vypeckovaných datlí, 2 lžíce švestkových povidel, 1 a 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků, 1/2 hrnku quinoových vloček, 2 lžíce kvalitního kakaa, 5 lžic švestkového prášku Kakadu, 2 lžičky mletého zázvoru, 3/4 hrnku kokosu.
Jak na to:
Datle s kešu oříšky dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubou lepkavou hmotu, která se drobí. Přidáme vločky, kakao, povidla, zázvor, švestkový prášek a pokračujeme v mixování, dokud se neutvoří lepivé těsto do jedné koule.

Lžičkou poté odebíráme kousky hmoty, tvarujeme do kuliček a obalujeme v kokosu. Dáme do lednice zatuhnout a máme hotovo. V lednici vydrží klidně i týden až dva týdny. Dokonce se dají i mrazit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X