Pokud se připravujete na menší rodinnou oslavu, posezení s přáteli či vánoční svátky, určitě musíte zkusit recepty na perníkové kuličky.
Jednoduchá příprava je důležitá, zvlášť když něco chystáme na poslední chvíli.
Všechny tyto recepty mají jedno společné, a to bleskovou přípravu, lahodnou chuť a výběr těch nejlepších surovin.
Neváhejte vyzkoušet jednotlivé recepty a zjistit tak, který z nich se stane vaším favoritem!
Jednoduché perníkové kuličky
Kdo by neměl rád vůni a nezaměnitelnou kořeněnou chuť tradičních perníčků. Pokud nemáte čas si upéct ty klasické, zkuste tento recept, který vás doslova nakopne svou energií. Je to v podstatě takový zdravá sváteční svačinka. Kdo by si rád vychutnal i nějaký ten normální moučník, může omrknout recepty na cuketový perník.
Ingredience:
- 1/4 hrnku mandlové mouky
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek vanilkové syrovátky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 a 1/4 hrnku datlí bez pecek
Postup
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mandlovou mouku, ovesné vločky, syrovátku, skořici, zázvor a hřebíček.
- Mixujeme, dokud směs nebude mít konzistenci mouky.
- Přidáme polovinu vypeckovaných datlí a znovu rozmixujeme, aby se směs dobře smíchala.
- Přidáme zbývající datle a naposledy důkladně rozmixujeme, až vznikne jednotná hladká hmota.
- Z těsta vytvarujeme cca 12 kuliček velikosti vlašského ořechu.
- Umístíme je do vzduchotěsné nádoby a uložíme do lednice.
- Před podáváním by měly být v chladničce minimálně hodinu.
- Pak už jen stačí naservírovat. Kuličky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až pěti dnů.

Perníkové kuličky s mandlí
Když se řekne perník, každý si hned vybaví Vánoce a vánoční cukroví. To ovšem neznamená, že si takové pochoutky, nemůžete připravit kdykoliv během roku, například i na Velikonoce či jen tak k odpolední kávě či čaji.
Ingredience:
- 1 hrnek vypeckovaných sušených datlí vcelku
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce melasy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 hrnky vody
- Mandle podle potřeby
Postup
- Do hrnce dáme 2 hrnky vody a přivedeme k varu.
- Přidáme datle, promícháme a odstavíme ohně. Necháme namočené po dobu 15 minut.
- Zatímco se datle namáčejí, dáme si do nádoby kuchyňského robota všechny suché ingredience (ovesné vločky, skořici, zázvor, muškátový oříšek, sůl a vlašské ořechy).
- Pomocí pulzního tlačítka mixujeme, dokud směs nebude svou konzistencí připomínat prášek.
- Přesypeme z kuchyňského robota do mísy a dáme stranou.
- Jakmile jsou datle hotové, slijeme přebytečnou vodu a datle přendáme do nádoby kuchyňského robota.
- Přidáme melasu, javorový sirup a rozmixujeme na pyré.
- Postupně přisypeme směs suchých surovin a mixujeme, dokud se vše rovnoměrně nesmíchá
- Podle potřeby seškrabujeme gumovou stěrkou směs ze stěny mísy.
- Pomocí polévkové lžíce odebíráme kousky hmoty, do středu položíme mandli a tvarujeme stejně velké kuličky.
- Hotové koule dáme do lednice, aby se minimálně 1 hodinu před podáváním chladily.
Tip: Koule můžete ještě namočit do bílé či tmavé čokoládové polevy.

Objevte podobné tipy
Sladké koule ze salka s vůní perníku
Úžasná vůně, lahodná chuť a jednoduchá příprava. Perníkové kuličky ze salka si zamilujete. To je přesně to, co dělá tento recept jedinečným. Uvidíte, že se k němu budete moc rádi vracet.
Ingredience:
- 1 hrnek mléčné čokolády
- 2 lžičky změklého nesoleného másla
- 1/2 hrnku slazeného kondenzovaného mléka
- 2 lžíce nadrobno nakrájeného krystalizovaného zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 hrnku kvalitního kakaa
Postup
- Mléčnou čokoládu do velké misky vhodné do mikrovlnné trouby a dáme jí na minutu rozpustit, přičemž každých 20 sekund promícháme.
- Vyjmeme nádobu z mikrovlnky, přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí a nebude hladké.
- Vmícháme slazené kondenzované mléko, krystalizovaný zázvor, skořici, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček a ¼ lžičky mletého zázvoru.
- Vypracujeme hladkou hmotu, kterou poté zakryjeme plastovým obalem a necháme asi 1 až 1 a 1/2 hodiny chladnout, aby zatuhla.
- Čokoládovou směs odebíráme lžící, tvarujeme kuličky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Smícháme kakao a zbývající 1/4 lžičky zázvoru v malé misce.
- Každou kuličku vyválíme v kakaové směsi, aby byly rovnoměrně potažené.
- Dáme do chladničky a necháme je tam, až do servírování.
- Když je naskládáme mezi listy voskového papíru do vzduchotěsné nádoby, vydrží nám v chladničce až po dobu 2 týdnů.

Kuličky s marcipánem
Určitě mi dáte za pravdu, že jak se na nějakém zákusku či cukroví objeví marcipán, nemůže chutnat špatně. Je to dokonalost sama a ve většině případů se rozplývá taková pochoutka na jazyku už při prvním ochutnání. To samé vás čeká i v případě tohoto lahodného receptu na nepečené perníkové kuličky.
Ingredience:
- 2 lžíce pomerančové marmelády
- 200 g karamelových sušenek
- 200 g marcipánu
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce likéru Amaretto
- 2 lžíce rumu
- 200 g bílé čokolády
- 100 g strouhaného kokosu
Postup
- Pomerančovou marmeládu dáme na několik sekund ohřát v mikrovlnné troubě.
- Vyjmeme a důkladně promícháme, aby se odstranilo přebytečné teplo.
- Sušenky umeleme v kuchyňském robotu a nastrouháme k nim marcipán.
- Všechny ingredience kromě čokolády a kokosu hněteme dohromady, dokud nevznikne homogenní těsto.
- Poté necháme těsto asi hodinu odpočinout, zatímco bílou čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
- Lžičkou odebíráme kousky těsta, tvarujeme do kuliček a vždy každou namáčíme do bílé čokolády a obalujeme ve strouhaném kokosu.
- Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce, dokud čokoláda nezatuhne. Skladujeme při pokojové teplotě.

Perníkové vánoční koule
Ty sněhové známe všichni, ale s vůní perníků mají takové kuličky úplně jinou chuť. To správné koření je pozvedne na mnohem vyšší úroveň a dodá ten správný chuťový šmrnc.
Ingredience:
- 1 hrnek změklého nesoleného másla
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžíce melasy
- 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- Moučkový cukr na válení
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Dva plechy na cukroví vyložíme pečicím papírem.
- Máslo našleháme pomocí ručního elektrického mixéru do pěny.
- Přidáme moučkový cukr, vanilku, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a melasu
- Mícháme, dokud nebude směs hladká. Přidáme mouku a důkladně promícháme, aby se vše spojilo v těsto.
- Nabereme 1 polévkovou lžíci těsta, vytvarujeme do koule a dáme na připravený plech.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–12 minut. Spodky by měly být lehce hnědé.
- Vyjmeme z trouby a ochladíme 1 – 2 minuty.
- Do malé misky dáme moučkový cukr a každou kouli v něm obalíme.
- Naskládáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Když sušenky vychladnou, můžeme je ještě jednou obalit v cukru.

Tip:
Perníkové kuličky s povidly
Zkuste něco trochu jiného, co nepřipravujte tak často nebo možná vůbec, ale přesto to stojí za ochutnávku.
Co budeme potřebovat:
1/2 hrnku měkkých vypeckovaných datlí, 2 lžíce švestkových povidel, 1 a 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků, 1/2 hrnku quinoových vloček, 2 lžíce kvalitního kakaa, 5 lžic švestkového prášku Kakadu, 2 lžičky mletého zázvoru, 3/4 hrnku kokosu.
Jak na to:
Datle s kešu oříšky dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubou lepkavou hmotu, která se drobí. Přidáme vločky, kakao, povidla, zázvor, švestkový prášek a pokračujeme v mixování, dokud se neutvoří lepivé těsto do jedné koule.
Lžičkou poté odebíráme kousky hmoty, tvarujeme do kuliček a obalujeme v kokosu. Dáme do lednice zatuhnout a máme hotovo. V lednici vydrží klidně i týden až dva týdny. Dokonce se dají i mrazit.