Smažené řízky – maminčina láska zabalená v batohu, důvod, proč si dědeček vzal babičku, i specialita mého oblíbeného motorestu.
Smažené řízky hýbou světem už celá staletí – a dnes si je usmažíme my!
Smažený vepřový řízek
INGREDIENCE
- 4 vepřové plátky
- sůl, pepř
- hladká mouka, 2 vejce, strouhanka na trojobal
POSTUP
- Maso opláchneme a osušíme utěrkou. Z vlhkého masa by nám při smažení opadával obal.
- Okořeníme a naklepeme.
- Smažíme pozvolna z obou stran.
- Usmažené řízky vyjmeme a tuk necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Servírujeme s plátkem citronu a bramborovou kaší.
Objevte podobné tipy
Smažené celerové řízky
INGREDIENCE
- 1 velký celer
- sůl, pepř
- 4 plátky šunky
- 4 plátky sýra
- hl.mouka, 2 vejce a strouhanka na trojobal
- 2 lžíce másla na smažení
POSTUP
- Nakrájíme celer na 8 plátků. Plátky vložíme do vroucí vody a 3 minuty vaříme na plném ohni.
- 4 pokryjeme šunkou a sýrem a přiklopíme zbylými 4 plátky. Zajistíme párátky, aby držely na sobě.
- Obalíme v trojobale a smažíme z každé strany asi 3 minuty.
- Teplem se řízečky spojí a můžeme vyndat párátka, servírujeme s bramborem a zeleninou.
Smažené řízky z divočáka
INGREDIENCE
- 1 kg kančí kýty
- 0,2 l červeného vína
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce hořčice
- 3 vejce
- 1/4 l mléka
- pepř, jalovec, tymián, sůl dle chuti
Příprava:
- Očištěnou a odleženou kýtu nakrájíme na řízky.
- Naklepeme a osolíme.
- Červené víno smícháme s hořčicí, olejem a kořením.
- Řízky zálivkou potřeme.
- Takto je necháme uležet alespoň na hodinu v chladu.
- Pak řízky obalíme v trojobale.
- Zvolna smažíme v oleji po obou stranách.

Pro další recepty ze zvěřiny se nechte inspirovat zde!
Smažený kuřecí řízek
INGREDIENCE
- 1 kg prsních řízků
- sůl, pepř
- Hladká mouka, 3 vejce a strouhanka na trojobal
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Kuřecí řízky jsou velmi jemné, naklepeme je přes pytlík, aby se nerozpadly.
- Okořeníme, obalíme v trojobale.
- Zprudka osmažíme 3 minuty na másle z obou stran.
- Servírujeme s bramborovou kaší nebo salátem.

Smažené krůtí řízky
INGREDIENCE
- 1 kg krůtích prsních řízků
- sůl, pepř
- špenátové listy (2 hrstě)
- smetanový sýr nebo pomazánkové máslo
- hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na trojobal
- 2 lžíce oleje na smažení
POSTUP
- Krůtí prsa naklepeme a ze strany prořízneme podélně kapsu.
- Okořeníme.
- Ze špenátových lístků a smetanového sýru umícháme nádivku, kterou naplníme kapsy v řízkách.
- Řízky obalíme v trojobale.
- Smažíme zprudka 3 minuty na obou stranách.
Tip na závěr: Bezlepkovou variantu řízku snadno vyrobíme tak, že místo strouhanky použijeme nadrcené kukuřičné vločky, hladkou mouku vynecháme úplně.
Pokud se i u této oblíbené české pochoutky chcete vyhnout smažení, máme dobrou zprávu. Jde to! Více se dozvíte v recenzi horkovzdušných hrnců.
Určitě neopomeňte vyzkoušet i řízky z mletého masa. Nebudete litovat.
Který řízek jste ještě neochutnali? Ten z divočáka? Podělte se s námi v sekci komentářů pod článkem!