Smažený řízek je stále králem nedělní tabule

Smažené řízky – maminčina láska zabalená v batohu, důvod, proč si dědeček vzal babičku, i specialita mého oblíbeného motorestu.

Smažené řízky hýbou světem už celá staletí – a dnes si je usmažíme my!

Nejčastější typy řízků:

  • smažený vepřový řízek
  • smažený zeleninový řízek
  • smažený řízek z divočáka
  • smažený kuřecí řízek
  • smažené krůtí řízky

Smažený vepřový řízek

INGREDIENCE

  • 4 vepřové plátky
  • sůl, pepř
  • hladká mouka, 2 vejce, strouhanka na trojobal

POSTUP

  1. Maso opláchneme a osušíme utěrkou. Z vlhkého masa by nám při smažení opadával obal.
  2. Okořeníme a naklepeme.
  3. Smažíme pozvolna z obou stran.
  4. Usmažené řízky vyjmeme a tuk necháme okapat na papírovém ubrousku.
  5. Servírujeme s plátkem citronu a bramborovou kaší.

Vepřový řízek vévodí slavnostní tabuli

Smažené celerové řízky

INGREDIENCE

  • 1 velký celer
  • sůl, pepř
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky sýra
  • hl.mouka, 2 vejce a strouhanka na trojobal
  • 2 lžíce másla na smažení

POSTUP

  1. Nakrájíme celer na 8 plátků. Plátky vložíme do vroucí vody a 3 minuty vaříme na plném ohni.
  2. 4 pokryjeme šunkou a sýrem a přiklopíme zbylými 4 plátky. Zajistíme párátky, aby držely na sobě.
  3. Obalíme v trojobale a smažíme z každé strany asi 3 minuty.
  4. Teplem se řízečky spojí a můžeme vyndat párátka, servírujeme s bramborem a zeleninou.

Celerové řízky mohu být zcela vegetariánské.

Celer je pokladnice zdraví, určitě si nezapomeňte přečíst tento článek z wikipedie, pokud jste ještě celeru nepropadli!

Smažené řízky z divočáka

INGREDIENCE

  • 1 kg kančí kýty
  • 0,2 l červeného vína
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce hořčice
  • 3 vejce
  • 1/4 l mléka
  • pepř, jalovec, tymián, sůl dle chuti

Příprava:

  1. Očištěnou a odleženou kýtu nakrájíme na řízky.
  2. Naklepeme a osolíme.
  3. Červené víno smícháme s hořčicí, olejem a kořením.
  4. Řízky zálivkou potřeme.
  5. Takto je necháme uležet alespoň na hodinu v chladu.
  6. Pak řízky obalíme v trojobale.
  7.  Zvolna smažíme v oleji po obou stranách.
I z divočáka lze udělat řízky
foto zdroj: pinterest.com

Pro další recepty ze zvěřiny se nechte inspirovat zde!

Smažený kuřecí řízek

INGREDIENCE

  • 1 kg prsních řízků
  • sůl, pepř
  • Hladká mouka, 3 vejce a strouhanka na trojobal
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Kuřecí řízky jsou velmi jemné, naklepeme je přes pytlík, aby se nerozpadly.
  2. Okořeníme, obalíme v trojobale.
  3. Zprudka osmažíme 3 minuty na másle z obou stran.
  4. Servírujeme s bramborovou kaší nebo salátem.
Smažené řízky jsou vhodné na nedělní oběd i na výlet.
foto zdroj: pinterest.com

 

 

Smažené krůtí řízky

INGREDIENCE

  • 1 kg krútích prsních řízků
  • sůl, pepř
  • špenátové listy (2 hrstě)
  • smetanový sýr nebo pomazánkové máslo
  • hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na trojobal
  • 2 lžíce oleje na smažení

POSTUP

  1. Krůtí prsa naklepeme a ze strany prořízneme podélně kapsu.
  2. Okořeníme.
  3. Ze špenátových lístků a smetanového sýru umícháme nádivku, kterou naplníme kapsy v řízkách.
  4. Řízky obalíme v trojobale.
  5. Smažíme zprudka 3 minuty na obou stranách.

 Smažené řízky mohou mít i kapsu s nádivkou.

Tip na závěr: Bezlepkovou variantu řízku snadno vyrobíme tak, že místo strouhanky použijeme nadrcené kukuřičné vločky, hladkou mouku vynecháme úplně.

Který řízek jste ještě neochutnali? Ten z divočáka? Podělte se s námi v sekci komentářů pod článkem!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *