Znovu se chystáte vařit těstoviny, ale chtěli byste je tentorkát něčím zpestřit?
Pak vyzkoušejte naše recepty na těstoviny s houbami 6x jinak!
Jsou jednoduché na přípravu, božsky chutnají i vypadají a potěší celou vaši rodinu.
Ochutnejte variantu s brokolicí a shiitake, hříbky či žampiony s mletým masem.
Pochutnáte si!
Zapečené těstoviny se špenátem, houbami a sýrem
Těstoviny s luxusní smetanovou omáčkou s baby špenátem, houbami restovanými na másle a parmazánem zapečené do dokonalosti jsou plné chuti a navíc snadné na přípravu, takže je zvládnete uvařit takřka kdykoli!
Co budete potřebovat
- 340 g těstovin, nevařených
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 500 g hub dle vaší volby, nakrájených na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 šálky baby špenátu
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo vody
- 1 šálek smetany na vaření
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1 šálek mozzarelly
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu; dobře sceďte.
- Dejte stranou.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
- Cibuli a houby restujte na másle 2-3 minuty nebo dokud nejsou houby měkké.
- Přidejte česnek, baby špenát, italské koření, sůl a pepř a vařte další minutu.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
- Postupně zašlehejte zeleninový vývar a poté smetanu a za stálého šlehání vařte asi 1-2 minuty.
- Těsně před vypnutím sporáku vmíchejte parmazán.
- Uvařené těstoviny nalijte do velké zapékací mísy 33×23 cm.
- Zalijte špenátovo-houbovou omáčkou.
- Posypte mozzarellou.
- Pečte 18–20 minut nebo dokud pokrm nebude hotový.
- Nechte si chutnat!

Máme pro vás i další nejlepší recepty na zapékané těstoviny. Vyzkoušejte různé kombinace chutí a ingrediencí!
Těstoviny se žampiony a mletým masem v rajčatovo-sýrové omáčce
Zakončete svůj den vynikající miskou plnou těstovin s orestovanými žampiony a mletým vepřovým masem v bohaté rajčatovo-sýrové omáčce. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- 11 g kuřecího bujonu
- 50g smetanového sýra, změkčeného
- 200 g těstovin tortiglioni
- 80 g žampionů
- 32 g rajčatového protlaku
- 5 g bazalky
- 250 g mletého vepřového masa
- 2 stroužky česneku
- 40 g sýra čedaru
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Dejte vařit vodu v konvici.
- Rozpalte velkou širokou pánev (nejlépe nepřilnavou) na vysokém plameni s kapkou olivového oleje.
- Na rozpálený olej přidejte nakrájené žampiony a špetku soli.
- Restujte 3-4 minuty za občasného míchání, dokud žampiony nezezlátnou.
- Zatímco se žampiony vaří, přidejte tortiglioni do hrnce s převařenou vodou s velkou špetkou soli a přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Tortiglioni vařte 10-12 minut.
- Uvařené těstoviny sceďte a ponechte si velký šálek vody z vaření těstovin.
- Dejte vařit další vodu v konvici.
- Jakmile žampiony zezlátnou, snižte plamen na středně vysoký a přidejte mleté vepřové maso.
- Restujte 3–4 minuty, nebo dokud nezhnědne, během toho ho vařečkou lámejte na menší kousky.
- Mezitím si oloupejte a nakrájejte najemno česnek.
- Kuřecí bujon a rajčatový protlak rozpusťte ve 300 ml převařené vody.
- Jakmile je vepřové maso opečené, přidejte nasekaný česnek a restujte 30 sekund.
- Přidejte rajčatový vývar a vařte 4–5 minut nebo dokud omáčka nezhoustne na konzistenci ragú
- Zatímco ragú houstne, nastrouhejte čedar.
- Bazalku nakrájejte najemno včetně stonků
- Jakmile ragú zhoustne, přidejte smetanový sýr.
- Scezené tortiglioni přidejte do pánve se špetkou škrobové vody a dochuťte solí a pepřem.
- Promíchejte.
- Pokud se vám omáčka zdá trochu suchá, přidejte ještě trochu škrobové vody.
- Těstoviny se žampiony a masem podávejte posypané strouhaným sýrem a nasekanou bazalkou.
- Okořeňte mletým černým pepřem a servírujte.

A co takové recepty na těstoviny pomodoro s rajčatovou omáčkou? Neváhejte, jsou delikátní!
Tagliatelle s hříbky a parmazánem
Kombinace těstovin a hříbků je naprosto neodolatelná! Vyzkoušejte tento recept na italskou klasiku, která se navíc neuvěřitelně snadno připravuje. Potřebujete na něj pouze hříbky, víno, česnek, bylinky a těstoviny.
Co budete potřebovat
- 400 g tagliatelle, čerstvých nebo sušených
- 500 g čerstvých hříbků
- ½ sklenice bílého vína
- 3-4 čerstvého tymiánu nebo petrželky
- 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř podle chuti
- strouhaný parmazán (volitelně)
Postup
- Dejte vařit vodu na těstoviny.
- Jakmile se voda začne vařit, přidejte sůl.
- Hříbkům odřízněte nožičky.
- Houby neoplachujte vodou, protože ji houba absorbuje.
- Případné nečistoty můžete odstranit malým kartáčkem nebo vlhkým hadříkem.
- Hříbky nakrájejte na kousky
- Na olivovém oleji orestujte oloupané stroužky česneku.
- Až česnek zezlátne, vyjměte ho a přidejte hříbky.
- Restujte je asi 3-4 minuty, dokud nezačnou hnědnout.
- Přidejte víno a čerstvé bylinky, zvyšte plamen a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
- Snižte plamen a přidejte sůl a pepř.
- Pokračujte ve vaření asi dalších 10-15 minut.
- Jakmile jsou houby uvařené, snižte teplotu a přidejte máslo.
- Když se máslo rozpustí, sundejte pánev z plotny.
- Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě, odeberte sklenici vody z vaření těstovin, kterou použijete později, poté slijte a přidejte těstoviny do pánve s houbami a máslem.
- Vše smíchejte na mírném ohni.
- Těstoviny velmi rychle vsakují tekutinu, takže pokud se vám zdají příliš suché, přidejte po troškách trochu vody z vaření těstovin, dokud nedosáhnete správné krémovosti.
- Ihned podávejte se strouhaným parmezánem.

Objevte podobné tipy
Fettucine s brokolicí, shiitake houbami a miso pastou
Vynikající vegetariánský recept na těstoviny s krémovou omáčkou z bílé miso pasty, s shiitake houbami a restovanou brokolicí. Vše zvládnete připravit za pouhých 30 minut a díky tomu jsou perfektní večeří o všedních dnech.
Co budete potřebovat
- 500 g fettuccine (nebo těstovin dle výběru)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 šálky nakrájených růžiček brokolice
- 170 g hub shiitake, zbavených stopek a nakrájených na plátky
- 1/8 lžičky soli
- 3 lžíce másla
- 4 nasekané stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka dle výběru (plnotučné mléko, neslazené mandlové mléko…)
- 3 lžíce bílé miso pasty
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Těstoviny vařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou za občasného míchání, dokud nejsou al dente.
- Nechte si 1 šálek vody z vaření těstovin a zbytek sceďte.
- Uvařené těstoviny dejte zpět do hrnce.
- Mezitím rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni.
- Přidejte brokolici a houby a restujte 7 až 8 minut, dokud nebudou křupavé.
- Osolte a přendejte do mísy.
- Na pánev přidejte máslo a česnek.
- Jakmile se máslo rozpustí, zašlehejte mouku.
- Směs restujte 1 až 2 minuty, abyste odstranili chuť syrové mouky.
- Přidejte mléko a miso pastu a šlehejte do hladka.
- Zvyšte teplotu, aby se směs přivedla k varu.
- Vařte 2 až 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne a miso pasta se nerozpustí.
- Sundejte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a černý pepř.
- Uvařené těstoviny přelijte omáčkou a dobře promíchejte.
- Přilévejte odloženou vodu z vaření těstovin po ½ šálku a průběžně míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Vmíchejte žampiony s brokolicí a podávejte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze nerezových pánví. Jak si vybrat tu svoji nej?
Těstoviny se žampionovou omáčkou a kuřecím masem
Připravte si tyto snadné těstoviny s kousky kuřecího masa a žampiony. Zaručeně se stane hitem vaší kuchyně a to nejen díky své jednoduchosti, ale i díky úžasné chuti.
Co budete potřebovat
- 500 g těstovin (rotini nebo farfalle)
- 700 g kuřecích prsou nebo stehen, nakrájených na 4 cm kousky
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje, v případě potřeby více
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 450 g žampionů, nakrájených na plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek smetany
- kůra a šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř na dochucení
- 1 šálek nasekané čerstvé petrželky
- 1 šálek strouhaného parmazánu
Postup
- Těstoviny vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
- Sceďte a dejte stranou.
- Kuřecí kousky okořeňte paprikou, solí a černým pepřem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte maso a opékejte ho ze všech stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.
- Vyjměte maso z pánve.
- Pokud v pánvi nezůstal žádný olej, trochu přidejte.
- Poté přidejte cibuli a 2 lžíce kuřecího vývaru a za stálého míchání vařte a seškrabujte kousky ze dna pánve.
- Jakmile je cibule měkká, přidejte žampiony a za častého míchání restujte, dokud nepustí šťávu a nejsou měkké.
- Vmíchejte nasekaný česnek a restujte dalších 30 sekund.
- Přidejte maso zpět do pánve, zalijte zbývajícím kuřecím vývarem a smetanou a přiveďte směs k varu.
- Nechte vařit 7-10 minut nebo dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Do pánve přidejte uvařené těstoviny a jemně promíchejte.
- Vařte na středním plameni 3-5 minut.
- Do těstovin vmíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu a nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem.
- Nalijte těstoviny do misek a podávejte je se strouhaným parmazánem a další petrželkou.
- Dobrou chuť!

Špagety s pancettou, houbami a parmazánem
Tyto těstoviny s houbami a pancettou jsou ideálním receptem, který můžete použít buď jako jednoduchou večeři během pracovního týdne, ale i jako pokrm pro slavnostní příležitost, protože vypadá i chutná naprosto skvěle.
Co budete potřebovat
- 6 stroužků lisovaného česneku
- ¼ šálku kvalitního olivového oleje
- ¼ lžičky vloček červeného chilli
- 170 g nakrájené pancetty
- 200 g hub vaší volby, nakrájených a očištěných
- 1 balení špaget
- 1 lžíce soli a pepře podle chuti
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmazánu
Postup
- Naplňte velký hrnec vodou a dejte na sporák vařit.
- Do velké pánve na středním plameni přidejte olivový olej a vločky červeného chilli a zahřívejte asi 3 minuty, aby se chilli uvolnilo do oleje.
- Nyní přidejte pancettu a restujte, dokud pancetta nezačne křupat, asi 5 minut.
- Přidejte houby a restujte, dokud nejsou mírně měkké (asi 5 minut).
- Snižte teplotu na minimum a přidejte česnek.
- Jakmile se voda na těstoviny začne vařit, přidejte do vody pořádnou hrst soli a poté špagety.
- Vařte podle návodu do al dente.
- Jakmile jsou těstoviny ve vodě a několik minut se vaří, vezměte hrnek na a naberte ho vodou z vaření těstovin.
- Dejte stranou.
- Z hrnce naberte také naběračku plnou vody a přidejte ji do pánve k houbám a pancettě a dobře promíchejte.
- Rezervovaná voda v hrnku je jen pro případ, že by těstoviny byly později suché, když je přidáte k pancettě a houbám.
- Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je a přidejte do pánve s houbami.
- Dobře promíchejte.
- Přidejte sůl a pepř.
- Těstoviny v pánvi prohazujte několik minut na mírném ohni a poté pánev sundejte z ohně.
- Pokud jsou těstoviny suché, přidejte do k nim ½ hrnku rezervované vody z vaření těstovin a promíchejte.
- Takto pokračujte, dokud nebudete mít vlhké těstoviny.
- Přidejte ½ šálku parmazánu, trochu čerstvého mletého pepře a posypte solí.
- Podávejte s extra parmazánem.
- Užijte si to!

Připravili jsme si pro vás také 7 luxusních receptů na těstoviny carbonara s krémovou vaječnou omáčkou a parmazánem. To prostě musíte ochutnat!
A jak se vám naše dnešní recepty na těstoviny s houbami líbily? Napište nám do komentářů!