Těstoviny se dají připravit v mnoha různých variacích.
My jsme si pro vás tentokrát připravili recepty na těstoviny s řapíkatým celerem, které vás překvapí svou skvělou chutí.
Je libo variantu s cizrnou, pestem či šunkou a smetanou?
Najděte si svého favorita a potěště své chuťové buňky!
Veganské těstoviny s řapíkatým celerem a cizrnou
Lahodné těstoviny s cizrnou, řapíkatým celerem, čerstvou petrželkou, červeným chilli a citronovou kůrou si zamilují nejen vegani! Jsou zdravé, výživné a jednoduché na přípravu. Co víc si od jídla přát.
Co budete potřebovat
- 230 g těstovin dle vašeho výběru
- 1 šálek uvařené cizrny, scezené
- 1/4 šálku nebo více čerstvé petrželky, nasekané, plus více na ozdobu
- 4 stonky řapíkatého celeru, nakrájené diagonálně (listy můžete nakrájet na ozdobu)
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1-3 lžičky drceného červeného chilli (nebo podle chuti)
- 1-2 lžíce citronové kůry
- 1 šalotka, nakrájená na kostičky
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu a sceďte.
- Mezitím nalijte vodu do dalšího hrnce, nechte dojít k varu a přidejte do ní nakrájené stonky řapíkatého celeru.
- Přidejte trochu soli a minutu nebo dvě blanšírujte, poté sceďte, propláchněte pod studenou vodou a dejte stranou.
- Zahřejte 1-2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte šalotku a restujte do měkka – několik minut.
- Přidejte cizrnu, řapíkatý celer a možná špetku nasekané petrželky a prohřejte.
- Přidejte česnek, červené chilli a 1/4 šálku nebo více nasekané petrželky a restujte další minutu.
- Přidejte těstoviny a promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s další petrželkou a pokud máte, tak i nakrájenými listy řapíkatého celeru.
- Pokud chcete, dochuťte citronovou šťávou, případně ještě trochou drceného červeného chilli.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše další recepty s řapíkatým celerem. Ať už hledáte inspiraci na nové polévky, smoothie, džus, salát nebo pomazánku, vše máme připraveno!
Rigatoni s pestem z řapíkatého celeru
Tento recept na těstoviny rigatoni s jednoduchým a lahodným pestem z listů řapíkatého celeru, parmazánu a kešu ořechů vám zabere méně než 20 minut a pochutná si na něm celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
Na pesto:
- 4 šálky čerstvých listů řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku, oloupané
- ½ šálku jemně nastrouhaného parmazánu
- ¼ šálku opečených nesolených kešu ořechů
- 2 lžičky citronové šťávy
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
Na těstoviny:
- ½ šálku pesta z řapíkatého celeru viz výše
- 300 g sušených těstovin rigatoni
- 2 lžíce kešu ořechů, nahrubo nasekaných
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- 1-2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
Postup
- Listy řapíkatého celeru dobře omyjte a osušte.
- Kešu ořechy nasucho opražte na pánvi.
- Do mísy kuchyňského robotu přidejte listy řapíkatého celeru, česnek, parmezán a opečené kešu a mixujte na nízké úrovni, dokud nebude vše jemně nasekané.
- Nechte kuchyňský robot běžet na nízké úrovni a pomalým a stálým proudem přilévejte olivový olej.
- Pesto máte hotové.
- Nyní přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Do vody přidejte štědré 3-4 lžičky soli a promíchejte.
- Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu nebo do al dente.
- Odeberte 1 šálek vody z těstovin a dejte stranou.
- Těstoviny sceďte, zbylou vodu vylijte.
- Přidejte těstoviny zpět do hrnce a přidejte pesto, polovinu kešu ořechů a polovinu citronové šťávy.
- Dobře promíchejte.
- Po troškách přidávejte vodu z těstovin, dokud nebude mít omáčka požadovanou konzistenci.
- Ochutnejte a případně přidejte více citronové šťávy a sůl a pepř podle chuti.
- Podávejte se zbylými kešu ořechy a parmazánem rozsypaným po vrchu.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou
Zapomeňte na kupované saláty a připravte si svůj vlastní domácí salát z těstovin, tuňáka a spousty zeleniny a promíchejte ho s úžasným jogurtovém dresinkem s majonézou, bílým jogurtem a sušeným koprem. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- 4 šálky sušených těstovin dle vaší volby
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 šálek nakrájené mrkve
- 1 šálek nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 šálek nakrájených cherry rajčat
- 340 g konzervovaného tuňáka, okapaného
- 1/3 nízkotučného bílého řeckého jogurtu
- 1/3 šálku majonézy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička sušeného kopru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup
- Těstoviny vařte podle návodu na obalu, na poslední 4 minuty vaření přidejte hrášek.
- Sceďte a propláchněte studenou vodou, dejte stranou.
- Do velké mísy přidejte mrkev, řapíkatý celer, rajčata a tuňáka.
- V malé misce prošlehejte jogurt, majonézu, ocet, hořčici, česnek, kopr, sůl a pepř.
- Těstoviny přidejte do mísy s tuňákem a zeleninou a zalijte dresinkem.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Servírujte!
- V lednici vám salát vydrží až 5 dní.

Objevte podobné tipy
Farfalle se šunkou, hráškem, řapíkatým celerem a vlašskými ořechy
Tento recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník. Navíc je kombinace těstovin, šunky, zeleniny, smetanové omáčky a vlašských ořechů opravdu výborná!
Co budete potřebovat
- 400 g farfalle
- sůl dle chuti
- 200 g řapíkatého celeru
- 200 g mraženého hrášku
- 150 g plátků šunky
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- čerstvě mletý pepř
- čerstvě mletý muškátový oříšek
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 1 bio citron
Postup
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě do al dente.
- Opláchněte pod studenou vodou, dokud nevychladnou, poté sceďte.
- Řapíkatý celer omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Smíchejte ho s hráškem a poté blanšírujte ve vroucí osolené vodě 2 minuty.
- Sceďte, opláchněte pod studenou vodou a znovu sceďte.
- Nakrájejte šunku.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo a cibuli na něm zpěňte do měkka.
- Přidejte těstoviny, zeleninu a šunku a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte smetanu a mléko a dochuťte solí, pepřem a čerstvě mletým muškátovým oříškem.
- Vlašské ořechy rozpulte a opečte na suché pánvi dozlatova.
- Citron opláchněte v horké vodě, osušte a nastrouhejte najemno kůru.
- Těstoviny nandejte na nahřáté servírovací talíře, posypte vlašskými ořechy, čerstvým koprem a citronovou kůrou.
- Nechte si chutnat!

Salát z těstovin linguine se zeleninou
Úžasný těstovinový salát s čerstvými cherry rajčaty, řapíkatým celerem, červenou cibulí, semínky a lahodnou zálivkou, který se perfektně hodí jako příloha třeba ke grilovanému masu!
Co budete potřebovat
Na salát:
- 230 g sušených linguine
- 1 a ½ šálku cherry rajčat nakrájených na poloviny
- ½ šálku nakrájené červené cibule nakrájené na centimetrové kousky
- ½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru nakrájeného na 0,5 cm silné kousky
Na zálivku:
- ¼ šálku olivového oleje
- 3 lžíce šampaňského octa
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce papriky
- 1 a ½ lžičky sezamových semínek
- 1 lžička máku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky celerových semínek
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Linguine uvařte podle návodu.
- Po uvaření je přeceďte a dejte vychladit do lednice.
- Zatímco se linguine vaří, nakrájejte rajčata, cibuli a řapíkatý celer a přendejte do velké mísy.
- Jakmile je zelenina nakrájená, přidejte všechny přísady na zálivku do malé misky.
- Šlehejte, dokud se vše důkladně nepromíchá a dejte stranou.
- Vezměte vychladlé linguine a přidejte je do velké mísy se zeleninou.
- Smíchejte dohromady.
- Poté přelijte zálivkou a míchejte všechny ingredience dohromady, dokud nebude vše promíchané.
- Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Užijte si to! Uchovávejte v lednici alespoň 2 hodiny vychladit a pro nejlepší výsledky ideálně přes noc.

Máme pro vás i další skvělé recepty na saláty s těstovinami a zeleninou! Vychutnejte si dokonalou souhru ingrediencí.
Jak řapíkatý celer skladovat?
- Řapíkatý celer se často konzumuje čerstvý a nakrájený s různými dipy. Jakmile se však uvaří, hodí se do spousty pokrmů.
- V obchodě hledejte pevný řapíkatý celer s rovnoměrnými stonky a listy, které vypadají svěže. Doma ho dobře omyjte a osušte.
- Často vydrží i několik týdnů, ale doporučujeme ho spotřebovat do dvou.
- Uchovávejte ho v lednici a stonky nechte připevněné k základu, dokud je nebudete potřebovat.
- Pokud ho neplánujete rovnou spotřebovat, zamrazte ho.
- Syrový řapíkatý celer můžete opláchnout a nakrájet, poté jej na několik hodin dejte do mrazáku na pečicím plechu a pak ho přendejte do pytlíků.
- V mrazáku vydrží několik měsíců.
- Případně ho blanšírujte, důkladně sceďte a zamrazte až na 6 měsíců.
A jak se vám naše dnešní recepty na těstoviny s řapíkatým celerem líbily? Napište nám do komentářů!