Vynikající zdravé recepty na červené zelí v 6 variantách

Máte chuť na něco zdravého a zároveň chutného?

Vyzkoušejte naše recepty na červené zelí.

Naučte se, jak připravit tuto vitamíny nabitou zeleninu v kombinaci s červenou řepou, jablky či brusinkami.

Nepřijdete ani o návod, jak zelí správně naložit.

Máte se na co těšit!

Dušené červené zelí s jablky

Jedná se o variaci klasického zelí, která nikdy nepřestane bavit. Můžete ji podávat například s bulgurem, ale také jako přílohu ke kachně či huse.

Ingredience

  • 1 velké červené zelí, cca 1 kg, pokrájené na tenké proužky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená na tenké plátky
  • 2 jablka, například Granny Smith, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na plátky
  • 1/3 šálku balzamikového octa
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup

  1. Připravte zelí a podlejte studenou vodou.
  2. Mezitím si připravte zbývající přísady.
  3. Rozpalte olej ve velké pánvi nebo kastrolu a přidejte cibuli.
  4. Vařte za stálého míchání asi 3 minuty.
  5. Přidejte 2 lžíce balzamikového octa a za stálého míchání vařte, dokud směs není zlatavá, poté přidejte jablka a míchejte 2 – 3 minuty.
  6. Zelí sceďte a přidejte do hrnce.
  7. Důkladně zamíchejte, poté přisypte nové koření, přilijte další 2 lžíce balzamikového octa a podle chuti osolte.
  8. Společně promíchejte.
  9. Přiklopte hrnec a za občasného míchání vařte na mírném plameni cca hodinu.
  10. Přidejte čerstvě mletý pepř, dochuťte a dosolte a podle potřeby přidejte další lžíci nebo dvě balzamikového octa.
Dušené zelí s jablky na pánvi
www.cooking.nytimes.com

Toto jídlo chutná ještě lépe den poté, co ho připravíte. V lednici vydrží pět dní.

Zelný salát s mrkví a mátou

Barevný, osvěžující, křupavý salát, který se hodí téměř k jakékoli kuchyni, včetně asijské, mexické, jihoamerické či evropské.

Ingredience

Salát

  • 4 šálky jemně nastrouhaného červeného zelí
  • 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky
  • hrst listů máty, hrubě nasekaných

Dressing

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • černý pepř

Postup

  1. Smíchejte všechny ingredience na salát v misce.
  2. Připravte si dressing z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře, a poté promíchejte se salátem.
Zelný salát s mrkví a mátou na bílém talíři
www.recipetineats.com

Pomalu vařené zelí s brusinkami

Lahodné prázdninové jídlo, které je jednoduché na přípravu. Je veganské a bez lepku, takže potěší opravdu všechny.

Ingredience

  • 0,5 kg červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 jablka
  • ½ šálku čerstvých brusinek
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • 3 lžičky červeného vinného octa

Postup

  1. Nakrájejte zelí na čtvrtiny, zbavte ho jádra a vnějších listů, a pokrájejte na tenké plátky.
  2. Oloupejte a nakrájejte cibuli.
  3. Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte.
  4. Lehce vymažte olejem vnitřek pomalého hrnce, přidejte všechny přísady a dobře promíchejte.
  5. Přilijte dostatek vody, aby v hrnci dosahovala přibližně 2,5 cm.
  6. Vařte cca hodinu na vysokou teplotu, poté teplotu snižte a pokračujte ve vaření dalších 5 hodin. Občas promíchejte.
  7. V případě potřeby na poslední hodinu vaření odklopte víko, aby se vyvařila část tekutiny.
Pomalu vařené zelí s brusinkami a kořením v bílém hlubokém talíři
www,fussfreeflavours.com

Salát z červeného zelí a řepy

Tento osvěžující, pikantní salát je skvělým společníkem na letní grilovačky. Kombinace červeného zelí a řepy vás odzbrojí!

Ingredience

  • 3 tlusté drcené stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce červeného vinného octa
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 450 g syrové červené řepy
  • 100 g nasekaného červeného zelí
  • 1 malý svazek pokrájené jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 polévková lžíce máku

Postup

  1. Česnek, hořčici a ocet vložte do misky a dobře promíchejte.
  2. Postupně přimíchejte olivový olej.
  3. Dejte stranou.
  4. Oloupejte červenou řepu a nastrouhejte.
  5. Vložte do misky s nakrájeným zelím a jarní cibulkou, petrželkou a mákem.
  6. Přelijte dresinkem a za pomoci dvou vidliček pořádně promíchejte.
Zelný salát s řepou v hlubokém talíři
www.deliciousmagazine.co.uk

Nakládané kysané zelí

Takto zpracované zelí je stravitelnější než normální zelenina a jeho živiny jsou snáze asimilovány naším tělem. Navíc je nabité probiotiky, které jsou dobré pro náš zažívací systém a celkové zdraví.

Ingredience

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 4 šálky vody
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 čajová lžička kmínu (volitelné)
  • 8 – 10 sušených bobulí jalovce (volitelné)

Postup

  1. Zelí rozpulte.
  2. Zbavte ho silného jádra a konce stonků.
  3. Zelí pokrájejte na nudličky.
  4. Přendejte ho do čistých sklenic a posypte jej kmínem a plody jalovce.
  5. V misce míchejte vodu a sůl tak dlouho, dokud se sůl nerozpustí.
  6. Zelí a koření zalijte solným roztokem.
  7. Jemně zatlačte na zelí, abys se uvolnily vzduchové bubliny a ponořilo se do slaného nálevu.
  8. Sklenici zakryjte víkem.
  9. Sklenici položte na talíř, abyste zachytili přetečení, ke kterému může dojít, jakmile začne aktivní fermentace.
  10. Sklenici nechte 3 dny stát při pokojové teplotě.
  11. Během této doby alespoň jednou denně sundejte víčko a zkontrolujte, zda je zelí stále ponořeno ve slaném nálevu (v případě potřeby přidejte další slaný nálev).
  12. Měli byste vidět nahoře bublinky, což je známkou toho, že probíhá fermentace.
  13. Po 3 dnech by mělo mít zelí čistou, mírně kyselou vůni a chuť.
  14. Sklenici vložte do lednice (v této fázi již pod ni není třeba pokládat talíř).
  15. Počkejte alespoň dalších 5 dní, než se plně rozvine chuť kysaného zelí.
  16. Kysané zelí vydrží v lednici až 6 měsíců, nejlepší však je do 3 měsíců.
www.delicious.com.au

Pokud vás nakládané zelí baví, inspirujte se dalšími skvělými recepty na nakládané zelí.

Zimní zeleninová polévka

Tato výživná hustá polévka je směsící chutí a textur, které společně v dokonalé harmonii vytvářejí vydatné a výživné jídlo, které vás zahřeje.

Ingredience

  • 300 g červeného zelí nakrájeného na plátky o tloušťce 5 mm, bez tvrdého jádra
  • 250 g oloupaných brambor, nakrájených na kostičky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 40 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
  • ½ pórku rozřezaného podélně, jemně nasekaného
  • 50 g jemně nasekaného špenátu
  • 2–3 lžíce: petržel, kopr a pažitka, nasekané nadrobno
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 stroužek jemně nastrouhaného česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • mořská sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. V hrnci zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte bobkový list, nové koření, cibuli, pórek a zelí.
  2. Promíchejte a vařte na středním plameni po dobu 5 minut za častého míchání.
  3. Přidejte mrkev, celer, brambory, vývar a balsamico, promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a za občasného míchání duste asi 25 minut (nebo dokud není zelenina uvařená).
  5. Přidejte špenát, bylinky, česnek, máslo a dochuťte.
  6. V případě potřeby přidejte trochu vody / vývaru.
  7. Vařte další 2 minuty.
  8. Odstavte z ohně a podávejte.
www.everydayhealthyrecipes.com

Vyplatí se investice do krbu na elektřinu? V samostatném článku jsme si o tomto tématu napsali. Podívejte se!

Červené zelí a jeho přínos pro zdraví

Jedná se o zeleninu bohatou na živiny, která má nízký obsah tuku a kalorií a díky tomu může být skvělým pomocníkem při hubnutí. Obsahuje spoustu vody a je dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů. Kromě toho má pozitivní vliv na:

  • kosti
  • zažívací systém
  • srdce.

Stejně jako všechny odrůdy zelí, je i červené zelí bohaté na vitamín C a vitamín K. Z antioxidantů jsou v něm hojně zastoupeny antokyany, které snižují riziko například rakoviny, osteoporózy a srdečních chorob.

Červené zelí obsahuje také další vitamíny a minerály, jako jsou:

  • vitamin A
  • folát
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • mangan
  • fosfor
  • zinek
  • riboflavin
  • thiamin.

Je to zelenina, kterou můžete připravit na spoustu různých delikátních způsobů a naše recepty jsou toho důkazem. Napište nám, v jaké přípravě vám červené zelí chutná nejvíc. Budeme se těšit!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X