Neodolatelné recepty na hovězí nudličky Stroganov. Ochutnejte!

Ruská kuchyně sice není tak světoznámá jako kuchyně francouzská či italská, ale přesto v ní najdeme množství výtečných pokrmů.

Které vás napadají?

Zcela jistě boršč, pirohy, soljanka, šašlik, pelmeně či bliny.

Existuje ale ještě jeden pokrm, jehož název v sobě ukrývá jméno jednoho významného šlechtického rodu.

Ano, dnes se společně podíváme na rozmanité varianty receptů na hovězí Stroganov!

Objevte s námi tu nejlahodnější!

Kdo byli Stroganovové a proč nese pokrm jejich jméno?

Stroganovové byla původně rodina bohatých sedláků, jejíž kořeny sahají až na konec 15. století. Postupem doby se z nich stali úspěšní hospodáři, obchodníci, průmyslníci i státníci. Začátkem 18. století získala rodina šlechtický titul.

Vznik pokrmu se datuje do první poloviny 19. století, kdy pravděpodobně francouzský kuchař hraběte Pavla Stroganova vytvořil jeho první verzi, kterou se rozhodl pojmenovat po svém hraběti. Nicméně existují i jiné varianty, které popisují vznik pokrmu odlišně.

První doložený recept se nachází v kuchařce z roku 1861, přičemž receptura obsahovala pouze hovězí maso, vývar, hořčici a smetanu. Ostatní ingredience, které máme s tímto pokrmem dnes pojené, tedy žampiony, cibule či rajský protlak, se objevují v různých kombinacích až v receptech z přelomu 19. a 20. století.

Podle tradice se v minulosti při podávání pokrm rovněž nejprve polil koňakem či vodkou a následně zapálil. Dnes je hovězí Stroganov oblíbené téměř po celém světě a existuje v mnoha různých variantách, jak je patrné i z našich receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.