Co je škrobový oktenylsukcinát hlinitý (E1452)? Kde se používá?

Škrobový oktenylsukcinát hlinitý (E1452) se někdy označuje také jako SAOS.

Jedná se o modifikovaný škrob. Používá se jako zahušťovadlo v potravinářství, kosmetice a doplňcích stravy.

Jde o bílý prášek. Používá se ve formě vloček, granulí, amorfního prášku nebo hrubých částic.

Hlavní důležité body o E1452 – škrobový oktenylsukcinát hlinitý:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E1452

Potravinářský škrob lze upravit mnoha metodami. V tomto případě se využívá estrifikace a přidání kyseliny oktenyljantarové a síranu hlinitého.

Díky této úpravě má škrob velmi stabilní vlastnosti, které lze v potravinářství i kosmetice využít k zahuštění.

Používat ho mohou také vegetariáni a vegani, protože má rostlinné složení.

Na co se používá škrobový oktenylsukcinát hlinitý?

Ve většině případů se E1452 používá ve vitamínových doplňcích stravy, které mají podobu tobolek.

V potravinách se používá jako zahušťovadlo, a proto ho můžeme najít v produktech jako:

  • omáčky,
  • polévky,
  • mléčné výrobky (sýry, jogurty, majonéza, smetana),
  • pečivo,
  • sladkosti (bonbony, karamely, kakao),
  • džusy,
  • maso,
  • mražené produkty.

Je E1452 zdravý?

Velké množství škrobového oktenylsukcinátu hlinitého může způsobit hyperaktivitu u dětí nebo zažívací problémy.

Díky tomu, že se do látky přidává hliník, může být překročení doporučené denní dávky nebezpečné kvůli ukládání hliníku v těle. U jedinců s nemočnými ledvinami se může jednat o velký problém.

Obecně je látka v kosmetice i potravinářství bezpečná a lze ji využívat k zahuštění všude, kde je to potřeba. Žádné vedlejší příznaky obvykle nejsou pozorovány.

Použití EU vs. USA vs. svět

Expertní komise pro užívání přídavných látek vyhodnotila E1452 jako bezpečnou. Z tohoto důvodu se používá v potravinách, doplňcích stravy a kosmetice po celém světě.

Použité zdroje

E1452 Starch aluminium octenyl succinate, https://decode.ipb.pt/?1
What is Modified Food Starch (E1404–E1452): Types, Uses, and is it Gluten Free?, James Han, https://foodadditives.net/ 02. 01. 2020