Sekvikarbonát sodný E500(iii) je bezpečný regulátor kyselosti. Kde se používá?

Sekvikarbonát sodný s označením E500(iii) je podvojná sůl se strukturou malých krystalů.

Jedná se o minerál, který se přirozeně vyskytuje v přírodě.

V potravinářském průmyslu se používá pro kontrolu pH, kyselosti a jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Hlavní důležité body o E500(iii) – sekvikarbonát sodný:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E500(iii)

Sekvikarbonát sodný se vyrábí spojením uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného.

Na co se používá sekvikarbonát sodný?

Látka se používá v mražených produktech, včetně mražených filetů z kuřecího masa nebo ryb.

Sekvikarbonát sodný je velmi slaný, ale také velmi dobře dokáže snížit kyselost při výrobě potravin. Díky tomu se používá v mnoha produktech, včetně sladkostí, pečiva nebo omáček.

Je E500(iii) zdravý?

V potravinách se používá malé množství této látky. Díky tomu se nemusíte obávat žádných nežádoucích účinků na vaše zdraví. V tomto případě je látka zcela bezpečná pro konzumaci.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky povoleno bez omezení.

Ve Spojených státech je látka také povolena jako přídatná látka do potravin.

V Austrálii a na Novém Zélandu je naopak sekvikarbonát sodný v potravinářství zakázaný.

Použité zdroje

Raising Agent E500(Iii), https://justgotochef.com/
E500iii - Sodium sesquicarbonate, https://world.openfoodfacts.org/
Sodium sesquicarbonate 500iii, https://noshly.com/