Jakou pánev na co správně používat?

Lehčí příprava jídel, lepší chuť i prezentace pokrmů – za vším zmíněným hledejte kvalitní pánev. Jaká to je? Představujeme 8 základních typů pánví a na jaká jídla je používat. Který materiál je ten nejlepší?


1. Pánev na smažení

Nejlepší pánev na vejce všeho druhu. A zároveň univerzální pánev na restování, smažení i opékání. Připravíte v ní skvělou čínu, míchaná vejce i restovanou zeleninu. Vyznačuje se kulatým tvarem a nižšími, mírně zkosenými stěnami. Pořídit ji můžete ve zpracování z nejrůznějších materiálů – keramika, teflon, nerezová ocel a další. Rovnoměrné přípravě jídla napomáhá i dlouhá rukojeť, se kterou může vařečka dřímat v šuplíku – díky ní můžete jednoduše míchat jídlo metodou prohazování.

2. Na restování (soté či ragú)

Od pánve na smažení se obvykle liší vyššími a rovnými stěnami, širším dnem a poklicí. Rovné stěny napomáhají rovnoměrnému ohřevu jídla na všech stranách, maximalizují plochu pro restování a udržují pokrm tam, kde má být. Když je řeč o pokrmu, v tomto typu pánve připravíte dokonalé soté (zprudka restované maso) či ragú a vůbec všechny omáčky připravené na restovaném masovém základu. Vykouzlíte s ní ale i křupavou zeleninu či šťavnatou rybu. Hodí se pro restování, dušení, smažení, pošírování i deglazování. Řadu restovacích pánví korunuje nerezový materiál, který odolá vysokým teplotám. Ideální pro dopečení masa v troubě – pro maximální šťavnatost.

3. Litinová pánev

Když jednu pánev, tak litinovou. Miluje restování, opékání, smažení, dušení a dokonce i pečení! Nevadí jí vysoké teploty trouby, a tak může ze sporáku do trouby a rovnou na stůl. Tím se liší od pánviček na smažení s obdobným tvarem (ploché dno, mírně rozšiřující se strany). Díky perfektní vodivosti tepla vymazlí celou škálu pokrmů, od steaků a zeleniny po koláč či chleba s lahodně křupavou kůrkou. A vrátíte-li jí péči v podobě správného čištění, budete se těšit ze vzájemné přítomnosti dlouhé roky.

4. Na omáčky

Tuhle pánev poznáte snadno díky extra vysokým okrajům, které udrží voňavou bublající lázeň na svém místě. Vysoké stěny také zajistí rovnoměrný ohřev celého pokrmu a podporují redukci omáček. Většina pánví na omáčky obsahuje kompatibilní pokličku a tomu, že počítá i s přípravou těstovin či brambor, napovídá obvyklá kombinace rukojeti, protilehlé úchytky a nálevky. Uvaříte, scedíte, servírujete – to vše s jedinou pánví.

5. Wok

Viděli jste někdy šéfkuchaře připravovat asijské nudle? Pak ten pohyb znáte: dopředu-nahoru-dozadu, dopředu-nahoru-dozadu. Asiaté při přípravě rychlých restovaných pokrmů takřka nepoužívají vařečky – nemíchají, ale prohazují. Zmíněný rytmus snadno chytnete s pánví wok, která má dlouhou rukojeť a vysoké, zkosené stěny. Díky nim neskončí prohazování fiaskem, jídlo zůstane uvnitř a rovnoměrně se prohřeje. Na woku připravíte asijské nudle a další pokrmy připravované při vysokých teplotách, které promění v to nejlepší uhlíková ocel.

6. Na paellu

Ve Španělsku nedostanete tento zdravý pokrm jinak než na paella pánvi. Vyniká uzounkými stěnami a širokým plochým dnem, díky kterému se hlavní hvězda tohoto pokrmu – rýže – dokonale opeče. Poslouží skvěle na smažení, opékání i restování všeho, co je potřeba často míchat. Nejlepší vodivosti tepla a zachování chuti dosáhnete s litinovou pánví. Tento materiál si zamilujete – dodá pokrmům nový rozměr chuti díky poréznímu povrchu, čistí se pouze vodou (je třeba pravidelně vymazávat olejem) a vydrží snad všechno. „Můžete ji dát na gril, nad oheň, do ohně, vzít na kempování, shodit ji ze schodů a ještě v ní dělat palačinky,“ shrnul klady litinové pánve šéfkuchař Evan Hennessey.

7. Grilovací pánev

Teskníte-li v zimě po šťavnatém steaku z grilu, je načase rozšířit svůj pánvičkový arzenál. Konkrétně pánví se žebrovaným dnem, který imituje grilovací mřížku. Zvrásněný povrch odvádí přebytečnou mastnotu pryč a zanechává grilované maso, klobásky a zeleninu tak akorát kluzké a šťavnaté. Nagrilovali jste masové pochoutky, ale hosté mají zpoždění? Šoupněte pánvičku do rozehřáté trouby – většina grilovacích pánví je z litiny a ta zvládne i velmi vysoké teploty.

8. Na palačinky

Suché, lehké a papírově tenké palačinky připravíte dokonale jen na jednom typu pánve – s nepřilnavým povrchem. Pro své nenáročné a všestranné použití se ale rychle stane celebritou mezi již zabydlenými pánvičkami. Vyčarujete s ní fantastickou rolovanou omeletu, rybí filety, restovanou zeleninu i chuťově vyváženou omáčku. Nízké stěny a dlouhé madlo však naznačují to, k čemu byly tyto pánve stvořeny – otáčení palačinek vzduchem. Používejte je výhradně s dřevěným náčiním, abyste nepoškodili nepřilnavé dno.

Zdroj foto: New Africa, H_Ko/ Shutterstock.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.