Tisk

Ementál

Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud pochází jeho název. Kůra ementálu je přirozená a charakteristickým znakem jsou otvory na průřezu sýrem. Jeho chuť je jemná, nepříliš výrazná, s poměrně sladkou, ořechovou příchutí. Používá se na toasty, při zapékání a především je základem sýrového fondue. Při vaření se táhne jako nit.


Další pojmy slovníku:

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...

  • Tortilla

    V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

Recepty s "Ementál":

  • Zapečená játra s arašídy

    Očištěná a omytá játra trochu pokrájíme. Bílou i zelenou část očištěného pórku nakrájíme na kolečka, papriky na proužky. Játra, zeleninu a arašídy...

  • Kuřecí řízky s omáčkou

    Mrkev nakrájíme na plátky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Kapustu posekáme na proužky, cibuli na kostičky. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme...

  • Švýcarské omelety

    Vejce v misce rozšleháme a přidáme k nim nastrouhaný sýr, rozpuštěné máslo, pórek nakrájený na kolečka, nadrobno nasekanou petrželku, sůl, mletý...

  • Švýcarský cibulový koláč

    Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme. Jednu položíme na dno vymazaného pekáčku tak, aby okraje byly zvednuté. Na osmažené...

  • Brambory se sýrem a zeleninou

    Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku nebo...



Nové příspěvky