Tisk

Ementál

Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud pochází jeho název. Kůra ementálu je přirozená a charakteristickým znakem jsou otvory na průřezu sýrem. Jeho chuť je jemná, nepříliš výrazná, s poměrně sladkou, ořechovou příchutí. Používá se na toasty, při zapékání a především je základem sýrového fondue. Při vaření se táhne jako nit.


Další pojmy slovníku:

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...

  • Teriyaki

    Tímto názvem se označuje způsob vaření používaný v japonské kuchyni, kdy se maso namáčí ve sladké sójové marinádě a griluje. Název pochází ze...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Slepice

    Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro...

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...

Recepty s "Ementál":

  • Topinky se sýrem a celerem

    Veku nakrájíme na krajíčky a pomažeme máslem. Pak omazanou stranou namočíme do nastrouhaného sýra, do kterého jsme přidali jemně nastrouhaný celer...

  • Plněné papriky s křenovou pěnou

    Z paprik vykrojíme semeníky, očistíme je, opláchneme a rozkrojíme podélně na poloviny. Lučinu utřeme s trochou mléka do pěny, přidáme strouhaný...

  • Uzené maso s žampiony a paprikou

    Na části tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou papriku, nakrájené žampiony a na kolečka pórek. Společně vše osmažíme....

  • Zapečená játra s arašídy

    Očištěná a omytá játra trochu pokrájíme. Bílou i zelenou část očištěného pórku nakrájíme na kolečka, papriky na proužky. Játra, zeleninu a arašídy...

  • Rajčatová polévka se žampiony

    Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Rajčata dáme do hrnce a zalijeme je vývarem. Cca 15 minut rajčata povaříme a potom je rozmixujeme....



Nové příspěvky