Tisk

Pyré (Purée)

Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a používá se už od 13. století. Jako suroviny se pro pyré používá celá řada základních surovin, jako brambory - bramborové pyré, což je bramborová kaše, zelenina, luštěniny a ovoce, z něhož se připravuje například jablečné pyré. Pyré se podává jako příloha nebo samostatné jídlo. Vhodné je jako dětská výživa, protože je lehce stravitelné. Předvařené suroviny se na pyré zpracovávají mixérem, lisem nebo přes cedník. Název pyré se nepoužívá pro kašovitá jídla z obilnin.


Další pojmy slovníku:

  • Mléko

    Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin,...

  • Králík

    Králík se u nás pro maso chová částečně ve velkochovech, ale pak především v domácím chovu a pro obchodní účely se vykupuje a zpracovává tak, že...

  • Karí koření

    Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku,...

  • Tataki

    Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu...

  • Vepřové maso

    Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i...



Nové příspěvky