Tisk

Pyré (Purée)

Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a používá se už od 13. století. Jako suroviny se pro pyré používá celá řada základních surovin, jako brambory - bramborové pyré, což je bramborová kaše, zelenina, luštěniny a ovoce, z něhož se připravuje například jablečné pyré. Pyré se podává jako příloha nebo samostatné jídlo. Vhodné je jako dětská výživa, protože je lehce stravitelné. Předvařené suroviny se na pyré zpracovávají mixérem, lisem nebo přes cedník. Název pyré se nepoužívá pro kašovitá jídla z obilnin.


Další pojmy slovníku:

  • Fritování

    Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování...

  • Tavený sýr

    Tavené sýry jsou měkké sýry, které se vyrábí z jednoho nebo více druhů sýrů a to měkkých i tvrdých. Jsou vyráběny v mnoho druzích pod různými...

  • Pstruh

    Pstruh je lososovitá ryba, žijící v chladnějších a proudících vodách. Je známo několik druhů, například obecný, duhový a další. Pro použití v...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Kapusta hlávková

    Hlávková kapusta je košťálová zelenina s vysokým obsahem potřebných živin, která patří do zelných odrůd vyšlechtěných z plané brukve zelné, planě...



Nové příspěvky