Tisk

Vepřová plec

Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez části hrudní kosti. Plec, nazývaná také plecko, je vhodná především na dušení, někdy se i peče a slouží také pro přípravu mletého masa. Jako dušená se využívá především na guláše podle nejrůznějších receptů, ale dusí se i se zeleninou nebo houbami nebo plněná. Jako pečená se plec připravuje buď samostatně nebo jako plněné plátky nebo rolády. Při pečení je plec nutné dostatečně podlévat, předem opečená se také může využívat do zapékaných pokrmů. Z mletého masa se smaží různé tvary karbanátků nebo se peče sekaná.  


Další pojmy slovníku:

  • Bezé

    Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví....

  • Popkorn (Popcorn)

    Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název...

  • Kefír

    Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z...

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Tvaroh

    Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným...

Recepty s "Vepřová plec":

  • Křupavé pečené brambory

    Oloupané brambory nakrájíme na plátky asi 1 cm silné a osolíme. Hladkou mouku (asi 4 lžíce) smícháme s mletou sladkou paprikou, můžeme přidat i...

  • Rychlé kokosky

    Do kokosu vlijeme kondenzované mléko a vše důkladně promícháme. Pak lžičkou z hmoty nabíráme kousky, kterými tvoříme na vymazaném plechu malé...

  • Vepřové kapsičky s povydlovou omáčkou.

    Vepřové plátky poklepeme a osolíme a opepříme, pak si je potřeme povidlama a nasypeme na ně několik sušených švestiček. Hned plátyk přehneme...

  • Rizoto z krabích tyčinek

    Rýži uvaříme podle návodu. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme okapané žampiony, na kousky nakrájené krabí tyčinky, nadrobno...

  • Mléčný svítek

    V polovině mléka, tj. ve 1/4 l mléka rozkvedláme žloutky, přidáme cukr, osolíme a zapracujeme mouku, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec zlehka...



Nové příspěvky