Tisk

Vepřová plec

Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez části hrudní kosti. Plec, nazývaná také plecko, je vhodná především na dušení, někdy se i peče a slouží také pro přípravu mletého masa. Jako dušená se využívá především na guláše podle nejrůznějších receptů, ale dusí se i se zeleninou nebo houbami nebo plněná. Jako pečená se plec připravuje buď samostatně nebo jako plněné plátky nebo rolády. Při pečení je plec nutné dostatečně podlévat, předem opečená se také může využívat do zapékaných pokrmů. Z mletého masa se smaží různé tvary karbanátků nebo se peče sekaná.  


Další pojmy slovníku:

  • Hejk

    Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je...

  • Celozrnná mouka

    V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce...

  • Brynza

    Brynza, slovensky bryndza, je měkký a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Není specialitou jen Slovenska, vyrábí se i v jiných...

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Fizz

    Fizz je druh míchaného nápoje, První recepty na nápoje fizz se objevily v 2. polovině 19. století. Připravuje se v různých variantách, které mají...

Recepty s "Vepřová plec":

  • Vepřová plec pečená na mléce

    Maso vcelku osolíme, opepříme, vytvarujeme do oblého válečku a převážeme nití. Maso opečeme na oleji, přendáme do pekáče, přidáme nadrobno...

  • Vepřová roláda s játrovou náplní

    Nejdříve připravíme náplň. Očištěná kuřecí játra umeleme nebo rozmixujeme, přidáme k nim na drobné kostičky nakrájenou slaninu, najemno nakrájenou...

  • Těstoviny s mletým masem

    Těstoviny uvaříme podle návodu, slijeme a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme, najemno nasekáme. Rozmarýn otrháme. Mleté maso opečeme na...

  • Vepřová plec se šťávou

    Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kečup, hořčici, papriku, sůl, pepř a promícháme. Plátky masa...

  • Pestrá pizza

    V troše mléka s cukrem rozmícháme droždí a necháme vzejít. Do osolené mouky nakrájíme tuk, přilijeme vzešlý kvásek a rychle zpracujeme na hladké...



Nové příspěvky