Co je to propylparahydroxybenzoát (E216) a proč je v EU zakázán?

Propylparahydroxybenzoát (nebo také propylparaben) je syntetický propylester kyseliny benzoové a používá se jako antifungální a antibakteriální syntetická konzervační látka v potravinářských výrobcích a kosmetice. Estery kyseliny benzoové jsou špatné rozpustné, což omezuje použití.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E216 – Propylparahydroxybenzoát:
Není povolené v ČR.
Může způsobovat alergickou reakci.
Jedná se o konzervant.

Výroba E216

Kyselina benzoová, benzoáty a estery kyseliny benzoové se běžně vyskytují ve většině druhů ovoce, zejména bobulovin. Brusinky jsou velmi bohatým zdrojem kyseliny benzoové. Kromě ovoce se benzoáty přirozeně vyskytují v houbách, skořici, hřebíčku a některých mléčných výrobcích (důsledkem bakteriální fermentace). Pro komerční účely se kyselina benzoová připravuje chemicky z toluenu a poté se esterifikuje.

Na co se používá propylparahydroxybenzoát?

Kromě potravinářství se používá také v léčivech a kosmetice (přípravky na vodní bázi, jako josu krémy, pleťové vody, šampony a koupelové produkty).

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E216:

  • nealkoholické a alkoholické nápoje
  • pekařské výrobky

Je E216 zdravé?

Existují zprávy, že tato konzervační látka může při použití v kosmetice způsobit alergické reakce na kůži.

Propylparahydroxybenzoát také prokázal vysokou míru zadržování v lidském těle a u mořských živočichů, což může vést k případné toxicitě.

Použití EU vs. USA vs. svět

Propylparahydroxybenzoát již není schválen pro použití jako potravinářská přídatná látka v EU. Byl také odstraněn ze seznamu látek povolených ve Spojeném království po nedávném výzkumu jeho účinku na reprodukci u potkanů.

Pravidla Evropské komise také ukládají výrobcům, aby snížili koncentraci propylparabenu v kosmetických výrobcích a vyvarovali se používání tohoto konzervantu ve výrobcích určených pro aplikaci na plenkovou oblast dětí do tří let.

Použité zdroje

E216, www.ivyroses.com, [citováno: 06. 08. 2022]
E216: Propyl-p-hydroxybenzoate , www.food-info.net, [citováno: 06. 08. 2022]
E216; Propylparaben, www.1source.com, [citováno: 06. 08. 2022]
X