Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 3
Ingredience
- 60 dkg chřestu
- sůl. Omáčka: 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- kousek masoxu
- 2,5 dl sladké smetany
- 1-2 žloutky
- citronová šťáva
- sůl.
Postup receptu
- Chřest očistíme a sloupneme
- Omytý chřest svážeme nití po 10 kouscích do svazečku , vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut
- Podáváme s jemnou omáčkou: 2 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 1/4 masoxu, 1/4 l sladké smetany, 2 žloutky, citronová kůra i šťáva, sůl
- Na máčku připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z chřestu, přidáme kousek masoxu a 20 minut prováříme
- Pak doplníme smetanou s rozšlehanými žloutky a necháme prohřát, už nevaříme
- Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou