Doba přípravy: 35 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 15
Ingredience
- je to příprava na 10 kg uzených klobásek
- 60% kančího libového masa
- 35% tučnějšího masa bučku z kance
-
majoránku tak tři velké hrsti
- 6 g dusičnanu draselného neboli
- moučkový cukr tak 7 g
- hrst mletého kmínu
- hrst tymiánu
- 20 g mletého pepře
- a pak speciální koření na klobásky
- 220 g soli
- trocha muškátového éříšku
- a hrst mleté papriky kdo rád ostřejší tak pálivou a hrstičku nasekaných chilly papriček my rádi hodně ostré tak proto.
Postup receptu
- maso se nejprve musí naložit a to na 2 až 3 dny
-
maso nakrájíme na malé kostičky do velké mísy spíše obrovské a nasypeme tam maso na kostičky, které hned posolíme solnou směsí a to 3% soli draselné a 3% cukru moučkového
-
tao směs se dává na 1 kg masa 20 g solné směsi a pozor maso rozdělujme na to tučné a libové a mísy musí být smaltované nebo keramické a nebo dřevěné
-
Vše se posype a pořádně to prohnětneme, aby se nám ta sůl dostala všude do masa
-
Pak jen už zatížíme prknem a necháme těch 3 až 5 dní doležet v tmavé a studenější místnosi
-
maso pouznáme, tak že je hotové, že jednu kjostu rozřízneme a musí být po selé částí stejně růžová
-
jak už maso je naložené vše dáme do mlínku na maso a umeleme, někdo rás tma dává i malé kousky jen tak
-
Tuto směs dáme do velké mísy a všechno koření na něj nasypema pořádně podotýkám pořádně promícháme několikrát zasebou
-
Plníme buď střívkama svýma nebo už kupovanýma
-
Než je začneme udit necháme je odpočnout do druhého dne někde v chladu a pak teprve udíme
-
Uzení si dělá potom jak kdo to má rád a nebo to nechte na odborníkovy
-
Jsou opravdu výtečné, nebudete zklamaní děláme je celé rodině každej rok a je to zkvělá pochoutka