Tartrazin (E102) je nádherně žlutý. Co to je a kde se používá?

Tartrazin (E102) je syntetické azobarvivo s citronově žlutou barvou.

Používá se hlavně jako potravinářské barvivo.

Hlavní důležité body o E102 – tartrazin:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.
Není vhodný pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E102

Tartrazin vzniká z černouhelného dehtu.

Existuje ve formě prášku nebo granulí.

Na co se používá tartrazin?

Tartrazine je potravinářské barvivo. Nachází se jen ve zpracovaných potravinách.

Vyskytuje se také v kosmetice (mýdlo, pudr, rtěnka, opalovací krémy) nebo v lécích (vitamíny, doplňky stravy).

E102 se používá všude, kde chtějí výrobci dosáhnout citronového zbarvení. Setkat se s ním můžete u mnoha produktů:

  • dezerty (zmrzlina, nanuky, gumoví medvídci, mrkvový dort, dortík Ollies),
  • nápoje (Monster Energy, vaječný likér),
  • pochutiny (kukuřičné lupínky, žvýkačky, popcorn),
  • koření a pomazánky (džem, želé, hořčice, křen, omáčky),
  • další produkty (cereálie, instantní polévky, nudle, pyré).

Je E102 zdravé?

Tartrazin je jedním z nejpoužívanějších barviv. Přesto může způsobit alergickou reakci, migrénu a hyperaktivitu u dětí. Látka patří do azo skupiny, takže je možným potravinovým karcinogenem.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Evropská unie povoluje použití E102 v tavených sýrech, konzervovaném a baleném ovoci, zelenině, zpracovaných rybách nebo vínech.

Ve Spojených státech se často používá v lécích, kosmetice a potravinách. Najdeme ho v doplňcích stravy, nápojích, mražených produktech, želé, bonbonech, koření, omáčkách, pečivu nebo mléčných výrobcích.

Mezinárodně se používá jako barvivo zpracovaných potravin, v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.

Čím tartrazin nahradit?

Každé umělé barvivo lze nahradit přírodním. V případě žluté lze použít kurkumin (E100), riboflavin (E101) karotenoidy (E160a) nebo šafránové barvivo (E164).

Použité zdroje

Tartrazine, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 04. 05. 2022, [citováno: 30. 06. 2022]
E100- E200 Food Colours, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 30. 06. 2022]
Tartrazine, https://iacmcolor.org/, [citováno: 30. 06. 2022]
Tartrazine, Julie N. Barrows, Ph.D., https://www.fao.org/3/br567e/br567e.pdf, [citováno: 30. 06. 2022]
Food Colour (102), https://www.justgotochef.com/, [citováno: 30. 06. 2022]
E102, https://www.kaloricketabulky.cz/, [citováno: 30. 06. 2022]
X