Hydroxypropylether škrobu (E1440) slouží jako zahušťovadlo s nulovým obsahem lepku. Do jakých potravin se přidává?

Hydroxypropylether škrobu se používá jako zahušťovadlo, rostlinná guma, která může být bělena propylenoxidem.

Dále se používá jako stabilizátor, pojivo nebo emulgátor. Navíc neobsahuje lepek.

Hlavní body o E1440 – hydroxypropylether škrobu:

Nejedná se o přírodní látku.
Bezpečná přídavná látka.
Je to potenciální alergen při vysokých dávkách.
Schválen v EU.

Výroba E1440

Hydroxypropylether škrobu se připravuje zpracováním škrobu propylenoxidem. 

Výsledný škrob je stabilnější vůči kyselým, zásaditým a škrob degradujícím enzymům. 

Poskytuje také lepší barvu a lesk produktům.

Kde se hydroxypropylether škrobu používá?

Tuto přídavnou látku naleznete v kojenecké výživě, želé cukrovinkách, jogurtech, směsích vaječných bílků.

Je E1440 zdravé?

Dosud nejsou prokázány žádné nepříznivé vedlejší účinky.

Pouze při zkonzumování velkého množství může zpomalit rozklad potravy ve střevech.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Hydroxypropylether škrobu je vysoce rozšířený v Asii, EU a Severní Americe.

V EU je schválen pro použití jako potravinářská přísada a obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka v USA.

Jak E1440 nahradit?

Hydroxypropylether škrobu můžete nahradit přírodními škroby jako je kukuřičný či tapiokový.

Použité zdroje

E1440: Hydroxypropylstarch, www.food-info.net, [citováno: 19. 08. 2022]
Hydroxypropyl Starch supplier- E1440 Food Additive Starch CAS 9049 76 7, www.sinofoodsupply.com, [citováno: 19. 08. 2022]
E1440; 2-Hydroxypropyl Starch, www.1source.com, [citováno: 19. 08. 2022]
E1440 Hydroxypropyl Starch, http://www.wotzinurfood.com, [citováno: 19. 08. 2022]
X