V jakých potravinách můžeme najít acetylovaný oxidovaný škrob (E1451) a o co se vlastně jedná?

Acetylovaný oxidovaný škrob je produkt z modifikovaného tapiokového škrobu a používá se jako potravinářská přísada a na potahování papíru. Má pojivé a krycí schopnosti a je skvělým stabilizátorem. Jedná se také o zahušťovadlo (zvyšuje viskozitu potravin), objemové činidlo (dodává potravině objem) a emulgátor.

Hlavní důležité body o E1451 – Acetylovaném oxidovaném škrobu:

·         Jedná se o emulgátor a stabilizátor
·         Je veganský a bezlepkový
·         Jde o modifikovaný škrob

Výroba E1451

Vyrábí se reakcí škrobu s anhydridem kyseliny octové a kyslíkem. Výsledný škrob je stabilnější vůči kyselým, zásaditým a škrob degradujícím enzymům. Poskytuje také lepší barvu a lesk produktům.

V jakých potravinách můžeme Acetylovaný oxidovaný škrob najít?

  • omáčky
  • majonézy
  • polévky
  • sýry
  • smetany
  • jogurty
  • pečivo
  • bonbóny
  • kakao
  • džusy
  • maso
  • mražené výrobky

Je přísada E1451 zdravá?

Ve vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu a zažívací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání E1451 je schváleno Evropskou unií, v USA i v Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

Acetylated Oxidized Starch E1451, www.golinse.com, [citováno: 26. 07. 2022]
E1451 Acetylated oxidised starch, www.decode.ipb.pt, [citováno: 26. 07. 2022]
E1451 Acetylated Oxidised Starch, http://www.wotzinurfood.com, [citováno: 26. 07. 2022]
X