V jakých potravinách můžeme najít propylenglykol (E1520), který se používá i v nemrznoucích směsích?

Propylenglykol, syntetická potravinářská přísada patřící do stejné chemické skupiny jako alkohol, se běžně používá jako nosič rozpouštědel, zvlhčovadlo, zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách, zatímco v průmyslu se používá jako bezpečnější nemrznoucí náhrada etylenglykolu. Je bezbarvý, bez zápachu a chuti.

Hlavní důležité body o E1520 – propylenglykolu:
·         Je veganský a bezlepkový
·         Nevhodný pro děti
·         Jedná se o stabilizátor a zvlhčující látku

Výroba E1520

Komerční propylenglykol se vyrábí hlavně těmito třemi způsoby:

  1. Hydratací propylenoxidu.
  2. Reakcí propylenu s chlorovanou vodou za vzniku 1-chlor-2-propanolu, poté se provádí hydrolýza použitím roztoku uhličitanu sodného.
  3. Přeměnou glycerolu (obvykle rostlinného původu).

Použití propylenglykolu

E1520 se používá v potravinách, kde pomáhá při zpracování potravin a zlepšuje jejich strukturu, chuť, vzhled a trvanlivost, v krmivech pro zvířata, kosmetice a léčivech, stejně jako v nemrznoucích a chladících kapalinách.

V jakých potravinách ho můžeme najít?

  • dorty
  • dresinky
  • pečivo
  • zmrzlina
  • pudinky
  • dezerty
  • sušené omáčky
  • sušené polévky
  • přísady a směsi na pečení
  • nealkoholické nápoje
  • popcorn
  • potravinářská barviva

Je přísada E1520 zdravá?

Ano, nemá téměř žádné prokázané vedlejší účinky. Jsou však zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.

Lze propylenglykol nahradit?

Záleží na konkrétním použití. V některých potravinách mohou být alternativami sorbitol a glycerol, protože oba lze použít jako zvlhčovadla.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání E1520 je schváleno Evropskou unií, v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.

Použité zdroje

What is Propylene Glycol (E1520) in Food and why it is in Antifreeze?, James Han, www.foodadditives.net, 17. 06. 2020, [citováno: 23. 07. 2022]
Propylene Glycol in Food: Is This Additive Safe?, Elise Mandl, www.healthline.com, 02. 03. 2018, [citováno: 23. 07. 2022]
X