Hexamethylentetraamin (E239) je škodlivý konzervant. Používá se v potravinách?

Hexamethylentetraamin (E239) je známý také jako hexamin nebo methenamin.

Jde o potravinářskou přídatnou látku, která se používá jako antibakteriální a antifungální (protiplísňová) konzervační látka.

Hlavní důležité body o E239 – hexamethylentetraamin:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této potravinářské přísadě vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E239

V přírodě se tato látka nenachází. Vyrábí se synteticky použitím složitých chemických reakcí.

Na co se používá hexamethylentetraamin?

Látka E239 se nejčastěji používá při výrobě sýrů, protože působí proti vytvoření plísně.

Používá se ale také při výrobě marinovaných ryb nebo při úpravě kaviáru.

Je E239 zdravý?

Konzervant E239 může způsobit žaludeční nevolnosti při dlouhodobé konzumaci. Hexamin také může být karcinogenní, a proto je v mnoha zemích jeho použití zakázané.

Podle některých odborníků může způsobit také astma, podráždění kůže, bolesti hlavy nebo bronchitidu.

Použití EU vs. USA vs. svět

Konzervant je v rámci Evropské unie povolen, ale pouze při ošetření sýru Provolone. V jiných případech ho výrobci používat nesmí.

Ve Spojených státech a Austrálii je látka zcela zakázaná.

Použité zdroje

E239, https://www.ivyroses.com/, [citováno: 22. 08. 2022]
X