Octany sodné (E262), oblíbené konzervanty přidávané nejen do masných výrobků!

Octany sodné, směs octanu sodného a kyseliny octové v poměru 1:1, se běžně používá jako konzervační látka, ochucovadlo a pro úpravu pH v potravinách.

Hlavní důležité body o E 262 – octany sodné

Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E262

Octany se vyrábí syntézou reakcí uhličitanu sodného s kyselinou octovou nebo reakcí bezvodého octanu sodného s kyselinou octovou.

Kde se octan sodný (E 262) používá?

Hlavním účelem použití v potravinách s následujícími 3 funkcemi:

  1. konzervant pro prodloužení trvanlivosti potravin v chlebu a mase
  2. ochucovadlo, které dodává slaným pokrmům octovou chuť
  3. pevný zdroj volné kyseliny pro úpravu kyselosti potravin

Obecně platí, že použití zahrnuje pečivo, maso a slané produkty.

Jako konzervant zabraňuje růstu plísní v chlebovém těstě a k prodloužení trvanlivosti.

Může být přidán do slaných produktů, jako jsou slané sušenky, chipsy, koření, omáčky, polévky, bramborové lupínky a saláty.

Konkrétní potraviny

  • Mr. Natur – tatarský biftek
  • Pikok – vepřové párky se sýrem
  • Penam – toastový chléb

Je E262 zdravé?

Je obecně uznávaný jako bezpečný, a lze jej použít jako antimikrobiální činidlo, ochucovadlo a a činidlo pro kontrolu pH v potravinách v kontrolovaném množství.

Přijatelný denní příjem je 0–15 mg/kg tělesné hmotnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho použití jako konzervantu je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.

Použité zdroje

What Is Sodium Diacetate?, Food Sweeteners, [citováno: 15. 07. 2022]
X