Butylhydroxytoluen (E321) často obsahují nejen potraviny, ale i jejich obaly. Z jakého důvodu?

Butylhydroxytoluen, známý také jako BHT, je syntetická sloučenina, kterou lze použít jako antioxidant a stabilizátor v tucích a olejích.

Vyrábí se z vedlejších produktů, které vznikají během zpracování ropy.

Má podobu bílého krystalického prášku.

Molekulární vzorec E321 je C15H24O2.

Hlavní důležité body o E321 – butylhydroxytoluenu:

Je to antioxidant.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto potravinovému aditivu vyhýbat.

Kde se butylhydroxytoluen používá?

Butylhydroxytoluen se za účelem zachování čerstvosti a zabránění kažení přidává především do sladkostí, pečiva, ztužených tuků, výrobků z brambor a ořechů.

Při oxidaci olejů a tuků vznikají nežádoucí chemické látky, jako jsou aldehydy, ketony a kyseliny, které nejenže ovlivňují chuť a barvu potravin, ale mohou být i potenciálně nebezpečné pro zdraví.

BHT působí jako inhibitor procesů zprostředkovaných volnými radikály a zabraňuje oxidačnímu žluknutí olejů a tuků tím, že poskytuje vodíkové ionty, které přerušují řetězovou reakci oxidačního procesu.

  • Bonbony Mentos, Tic Tac
  • Lízátko Chupa Chups
  • Bibi Instantní nudlová polévka

Butylhydroxytoluen se běžně používá společně s butylhydroxyanisolem (BHA) a terciárním butylhydrochinonem (TBHQ) k zajištění vysoce účinných antioxidačních kombinací v potravinách.

Kromě potravinářského průmyslu se BHT setkáme také v krmivech pro zvířata, kosmetice a výrobcích osobní péče, jako jsou rtěnky, make-up, mýdla, šampony, parfémy.

Kromě samotných potravin či produktů se přidává také do obalů pro jejich uchování.

Je E321 zdravé?

Použití BHA v potravinářském průmyslu bylo schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Obecně je považován za bezpečný, i když některé odborné výzkumy ho považují za zdraví škodlivý, při pokusech na zvířatech byly prokázány toxické účinky na játra, plíce či ledviny.

Nejnovější studie se přiklánějí k názoru, že BHT není genotoxický, ale při vysokých dávkách může u některých zvířat vyvolat rakovinu. Denní limit je stanoven na 0,25 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.

U citlivých jedinců může BHT způsobovat alergické kožní reakce.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání BHA v potravinářském průmyslu je povoleno v EU i USA.

Použité zdroje

E321, www.ivyroses.com, [citováno: 08. 08. 2022]
X