Jablečnany sodné (E350) najdete nejčastěji v ovocných nápojích, kde podtrhují výjimečnou chuť. Kde ještě se využívají?

Jablečnany sodné slouží jako regulátory kyselosti.

Jedná se o bílý krystalický prášek bez zápachu, který je volně rozpustný ve vodě.

Hlavní důležité body o E350 – jablečnany sodné:

Bezpečná látka.
Bez vedlejších účinků.
Schválené v EU.
Zakázané v USA.

Výroba E350

Jablečnany sodné vznikají přidáním hydroxidu sodného do kyseliny jablečné.

Kde se jablečnany sodné používají?

Tuto přídavnou látku naleznete v potravinách jako jsou:

  • ovocné nápoje
  • vína
  • šťávy
  • krémy
  • kyselé gumové bonbóny

Je E350 zdravé?

Jablečnany sodné můžeme považovat za bezpečné. Nemají žádné vedlejší účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Látka je povolená v Evropské unii, Austrálii a na Novém Zélandu. Ve Spojených státech je její používání zakázáno.

Použité zdroje

E350 - Sodium malates, www.uk.openfoodfacts.org, [citováno: 21. 10. 2022]
Sodium malates 350 or E350, www.noshly.com, [citováno: 21. 10. 2022]
E350 (food additive, www.en.m.wikipedia.org, [citováno: 21. 10. 2022]
X