Oxystearin (E387) se stará o to, aby bylo smažení řízků příjemné. Jak?

Oxystearin (E387) je stabilizační složka, která se používá proti tvorbě krystalů nebo zákalu.

Jedná se o směs glyceridů, které mohou reagovat s rostlinnými oleji, tuky, cukry a dalšími látkami.

Hlavní důležité body o E387 – oxystearin:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E387

Látka se vyrábí synteticky v reakci s rostlinným olejem při vysokých teplotách.

Na co se používá oxystearin?

Oxystearin se používá proti tvorbě krystalů v rostlinných olejích. Stejně tak ho ale můžeme najít také v dalších tucích, cukru, droždí a dalších produktech.

E387 dokáže vázat železnaté i další ionty. Díky tomu nedojde k reakci, která by způsobila ztrátu barvu nebo žluknutí. Právě proto se používá u uvedených surovin.

Je E387 zdravý?

Oxystearin s vaším tělem neudělá nic špatného. Žádné vedlejší účinky nejsou známé. Lidský organismus s ním zachází stejně jako s tukem.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití v potravinářském průmyslu zakázané.

Ve Spojených státech je používání této látky povoleno a používá se při výrobě tuků i cukru.

Použité zdroje

387 Oxystearin, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 21. 09. 2022]
A Consumer's Dictionary of Food Additives, 7th Edition, Ruth Winter, https://books.google.cz/?hl=cs&tab=pp, 14. 04. 2009, [citováno: 21. 09. 2022]
X