S pektinem (E 440) se setkal každý, kdo někdy ochutnal marmeládu! Zjistěte, jak se získává

Pektin, přírodní polysacharid běžně používaný jako želírující činidlo, zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.

Pektin se přirozeně vyskytuje v rostlinách a lze jej nalézt i v buněčných stěnách většiny zeleniny a ovoce.

Hlavní důležité body o E 440 – pektin

Je přírodního původu a získává se z jablečných výlisků a citrusové kůry

Je vhodná pro děti

Není to běžný alergen 

Tato složka je veganská i bezlepková

Výroba E 440

Ve velkovýrobě se nejčastěji získává z jablečných výlisků a citrusové kůry.

Kde se pektin (E 440) používá?

Používá se jako želírující činidlo při konzervování džemů a želé; funguje také jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor v ovocných šťávách, pečivu, cukroví a mléčných výrobcích.

Dá se kombinovat s jinými zahušťovadly, jako je želatina, karubová guma, modifikovaný potravinářský škrob, agar agar, guarová guma a arabská guma.

Najdeme ho především v džemech, želé, povidlech a marmeládách, kde zlepšuje jemnost, zkracuje dobu vaření, poskytuje dobrou konzistenci a zlepšuje texturu a barvu a prodlužuje trvanlivost.

Jeho vlastností je i uvolňování chuti, stabilizuje ostatní složky a poskytuje viskozitu ovocným šťávám nebo ovocným nápojům.

Díky emulgačnímu účinku se přidává do zmrzliny, kterou zjemňuje.

Konkrétní potraviny

  • Hollandia – jogurtové smoothie
  • Tatra – Mlsni si tvarohový mix
  • St. Dalfour Freres – ovocná jahodová pomazánka

Je E440 zdravé?

Nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, spojené s jeho konzumací.

Použití v EU vs. USA vs. svět

U tohoto zahušťovadla nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky a jeho bezpečnost byla schválena jak v USA, tak v EU.

Použité zdroje

What is Pectin (E440)? Sources, Types, Uses, and Benefits , James Han, Food Additives, [citováno: 30. 06. 2022]
X