Uhličitany hořečnaté nejsou jen magnesium na ruce, ale též aditivum s rozmanitým využitím. Proč se do potravin vlastně přidávají?

Uhličitany hořečnaté se používají nejen ve sportu jako jemný prášek, kterým si pokrývají ruce gymnasté, atleti či vzpěrači, ale také v potravinářském průmyslu.

Kromě toho, že fungují jako zdroj hořčíku, plní i řadu dalších rozmanitých funkcí.

Někdy se můžeme setkat s podrobnějším dělením E504(i) uhličitan hořečnatý a E504(ii) hydrogenuhličitan horečnatý.

V přírodě se vyskytují v některých minerálech, například v magnezitu či dolomitu, ale vyrábí se též synteticky reakcí oxidu uhličitého a kovů s obsahem hořčíku.

Má podobu bílého prášku.

Molekulární vzorec E504 je MgCO3.

Hlavní důležité body o E504 –  uhličitanech hořečnatých:

Jsou to nosiče, plnidla, protispékavé látky, regulátory kyselosti a stabilizátory.
Je to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se uhličitany hořečnaté používají?

Použití uhličitanů hořečnatých v potravinách je velmi různorodé a rozšířené.

Přidávají se do čokolády a kakaových výrobků, zrajících sýrů, sušeného mléka a smetany, konzervovaného ovoce, marmelád, cukrovinek i žvýkaček

Často se přidávají rovněž do kuchyňské soli a rozmanitých sypkých směsí, aby se zabránilo tvorbě hrudek.

  • Alpská sůl s jódem
  • Opavia Miňonky, Bebe Dobré ráno, Tatranky, Zlaté oplatky, Delissa, Horalky
  • Energetický nápoj Red Bull
  • Mokate Milk Chocolate drink
  • Staropramen Cool grep

Uhličitany hořečnaté ale mají využití též v kosmetice, zejména v pleťových maskách, a to díky svým jemným adstringentním vlastnostem. 

Najdeme je také v zubních pastách, a dokonce i v hasicích přístrojích.

Je E504 zdravé?

Uhličitany horečnaté jsou obecně považovány za bezpečné a s jejich konzumací nejsou spojovány negativní vedlejší účinky.

Jejich používání v potravinářském průmyslu tak bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Jejich konzumace částečně působí proti překyselení organismu.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání uhličitanů hořečnatých v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E504 – Magnesium carbonate, www.nowellness.com, 05. 10. 2021, [citováno: 04. 09. 2022]
Permitted Anticaking Agent (E504), www.justgotochef.com, [citováno: 04. 09. 2022]
X