Disodné ribonukleotidy (E635) najdeme v uzeninách, brambůrkách či paštikách. Selský rozum tak napoví, že nejde o zdravé aditivum

Disodné ribonukleotidy, jsou látky, které přirozeně najdeme v tkáních, v potravinářství se často využívají jako dochucovadlo.

Obvykle se vyrábí z živočišných tuků nebo sušeného rybího masa.

S chemického hlediska jde o směs inosinanu sodného (E 631) a guanylanu sodného (E 627).

Používá se jako náhrada glutamátu sodného.

Má podobu bílého prášku nebo granulí bez zápachu.

Hlavní důležité body o E635 –  disodných ribonukleotidech:

Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné látce vyhýbat.

Kde se disodné ribonukleotidy používají?

S disodnými ribonukleotidy se často setkáme v mnoha druzích slaných pochoutek, jako jsou brambůrky, krekry či křupky, dále v instantních polévkách a omáčkách, směsích koření, konzervách, uzeninách a potravinách typických pro rychlé občerstvení.

  • Kmotr Paprikáš
  • Kostelecké uzeniny Poctivá selská paštika
  • Hamé Májka, Luncheon meat
  • Penny Market Hovězí maso ve vlastní šťávě
  • Pikok Chalupářské vepřové maso
  • Strážnické brambůrky
  • Solené arašídy
  • Kucharek bujón

Je E635 zdravé?

Používání disodných ribonukleotidů v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Existují ale důkazy, že zejména u přecitlivělých jedinců mohou disodné ribonukleotidy způsobit řadu nežádoucích reakcí, jako jsou kožní vyrážky, otoky, hyperaktivita, astma a výjimečně i anafylaktický šok.

Této látce by se obecně měli vyhýbat lidé s přecitlivělostí na aspirin a lidé s chronickými onemocněními.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání disodných ribonukleotidů v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Flavor Enhancer 635 – What You Need To Know, Team Mishry, www.mishry.com, [citováno: 05. 09. 2022]
X