Kvalitní paprika

Na českém trhu je nepřeberný výběr různých druhů paprik včetně již ochucených paprikových kořenících přípravků. Poznat a vybrat si tu kvalitní papriku je kolikrát pro laika, či obyčejného zákazníka nadlidský problém, navíc když neví podle jakých kritérií kvalitní papriku vybírat a od koho si nechat poradit. Máme zde pár základních rad a informací, jak by se měl zákazník v tomto nepřeberném množství orientovat.

Základní informace jak poznat kvalitní papriku

Základním označením kvality papriky je zkratka „ASTA“, což je zkratka, která označuje barvivost a chuť. Méně kvalitní papriky začínají na 40 ASTA, jsou vybledlé barvy a při požití v kuchyni zanechávají pouze červené tečky, přičemž ani moc nevoní a nebarví. Stupnice ASTA pokračuje čísly 60, 80, 100, 120, 140, 160 ASTA ty znázorňují kvalitu, barvivost a chuť papriky. Nejkvalitnější a nejdražší bývají papriky s označením 140 a 160 ASTA, při kterých máte zaručenu tu nejvyšší kvalitu.

Paprika lahůdková sladká 140 ASTA

Je reprezentantem fantastické chuti, barvy a vůně. Jiř při sklizni se dbá na co největší kvalitu sklízených červených paprik, čistí se od semínek, stopek a slupek, potom se suší. Po náročném procesu sušení teplým vzduchem se kvalitně opracované papriky melou. Kvalitní lahůdková paprika 140 ASTA se pozná tak, že má krásnou tmavě červenou barvu. Pokud protřeme v dlaních či mezi prsty, tak nádherně barví a má výraznou vůni a chuť papriky. Do jídla stačí přidat naprosté minimum a úspěch je zaručen.

Paprika uzená 100 ASTA

Uzená paprika se dá nazvat určitě delikatesou. Dodává jídlům šmrnc a vůni uzené papriky. Uzená paprika se dá vyrobit dvěma způsoby, tím horším je přidání tekutého kouře do klasické mleté papriky, přičemž výsledek je k nerozpoznání s variantou druhou a tou je klasické uzení papriky. Postup mletí je naprosto stejný jako u papriky klasické. Finančně a časově náročnější je výroba klasické uzené papriky, bývá tedy v konečné fázi malinko dražší než paprika, která je doplněna o tekutý kouř.

Zkuste tyto recepty

Ztracené vejce

Ztracená vejce se sýrovou omáčkou

Žralok na víně

Znojemské vepřové maso

Paprika pálivá 100 ASTA

Pálivá paprika se vyrábí naprosto stějně jako paprika sladká. Jenom je rozdíl v tom, že se mele z pálivých lusků a její pálivost se označuje pro změnu stupnicí (SHU).

Paprikové koření

Paprikové koření a paprikové kořenící přípravky jsou u nás velice oblíbené, dají se s nimi kořenit polévky a nebo se používají jako základ pod maso či guláše. Jejich obliba při vaření stoupá a jsou čím dál tím víc oblíbené. Opět je pravidlem, že musí být vyrobeny z kvalitních surovin, aby byl výsledek chutný, plný vůně a barvy čímž docílíme pouze kvalitními surovinami použitými při výrobě. Velkou výhodou je mít paprikové kořenící přípravky bez obsahu glutamanu.

Zdroj: www.levnekoreni.cz

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.33%) 15 votes

No Comments

  • Papriky pěstuji asi 40 roků. Za tu dobu jsem vyskoušel nejméně 40 – 50 druhů a celkem s dobrým výsledkem. Letos jsem zasel asi 5 semen odrůdy Samuraj F1. Jaké bylo moje překvapení, kyž první zralá paprika měřila 26 cm na délku a téměř 14 cm na šířku. Její stěny měly kolem 4 mm. Chuťově čerstvá je opravdu dobrá. A co mne překvapilo ještě více je to, že na rostlině jsou 3-4 plody. Doporučuji ji všem, kteří pěstují papriky i když cena je kolem 34 Kč.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *