Recept: Kynuté knedlíky hrnkové

Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 3 hrnky hrubé mouky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 1 vejce
  • sůl
  • ovoce.

Postup receptu

  1. Do části oslazeného vlahého mléka rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek
  2. K osolené mouce přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce
  3. Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto
  4. Necháme je kynout na teplém místě asi hodinu
  5. Pak pomoučenou lžící vykrajujeme kousky těsta, dlaní je na pomoučeném vále roztlačíme na placičky a plníme ovocem
  6. Dobře je zabalíme a vytvarujeme knedlíky
  7. Na vále je necháme ještě asi 10 minut dokynout, můžeme je i obrátit
  8. Vykynuté vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme nejdříve přikryté pokličkou asi 5 minut (podle velikosti), pak je obrátíme a vaříme odkryté dalších 3-5 minut
  9. Uvařené vyjmeme a propícháme nebo roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára
  10. Knedlíky podáváme teplé a posypané podle chuti – mákem, skořicovým cukrem, tvarohem, perníkem nebo osmaženou strouhankou
  11. Také cukrujeme a poléváme máslem, smetanou, zředěným a ochuceným tvarohem jogurtem, řídkou zavařeninou nebo sladkou omáčkou

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 6 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *