Kynutý beránek s mákem. ❤️ Budete potřebovat: 30 dkg polohrubé mouky, 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí, 13 dkg másla, 2 žloutky, 7 dkg cukru, špetka soli. Maková nádivka: 20 dkg mletého máku, 2 dl mléka, cukr, mletá skořice, trochu marmelády nebo povidel (nemusí být)..
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1,5 dl mléka
- 2 dkg droždí
- 13 dkg másla
- 2 žloutky
- 7 dkg cukru
- špetka soli. Maková nádivka: 20 dkg mletého máku
- 2 dl mléka
- cukr
- mletá skořice
- trochu marmelády nebo povidel (nemusí být).
Postup receptu
- Mák zalijeme horkým mlékem, přidáme ostatní přísady a povaříme
- Ve vlažném mléce s troškou cukru rozpustíme droždí a necháme vzejít kvásek
- Změklé máslo ušleháme se žloutky a cukrem, přidáme mouku a vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout
- Z vykynutého těsta vyválíme obdélník, potřeme jej makovou nádivkou a stočíme jako závin
- Vložíme jej do vymazané beránkové formy, necháme ještě chvíli nakynout a upečeme
- Upečeného beránka vyklopíme a ihned silně pocukrujeme