Martinské rohlíčky nekynuté

Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg másla nebo rostlinného tuku
  • 2,5-3 dl mléka
  • 2 žloutky
  • špetka soli. Kvásek: 1 kostka droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce mouky
  • trochu mléka. Nádivka: ořechová nádivka s kakaem (nebo jiná libovolná nádivka) – 12 dkg cukru
  • 12 lžic vody
  • 12 dkg umletých ořechů
  • 10 dkg jemné strouhanky (perníku)
  • 2 lžíce kakaa
  • citronová kůra.

Postup receptu

  1. Nejdříve připravíme kvásek
  2. Rozdrobené droždí dáme do hrnku, přidáme cukr, 2 lžíce mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme kvásek kynout, až zdvojnásobí svůj objem
  3. Do mísy prosejeme mouku, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme rozehřátý tuk, žloutky, špetičku soli a vypracujeme vláčné těsto, které nenecháme kynout
  4. Nevykynuté těsto rozdělíme na čtyři části, z každé vyválíme kulatý plát, který rozdělíme na 8 trojúhelníků
  5. Na širší konec poklademe nádivku a rohlíčky svinujeme od nejširší části ke špičce
  6. Přeneseme na plech, potřeme bílkem rozšlehaným s trochou mléka a upečeme
  7. Hotové rohlíčky vydatně pocukrujeme
  8. Příprava nádivky: Cukr zalijeme v kastrolku troškou vody, přidáme kakao a rozmícháme
  9. Dolijeme zbývající vodu a vaříme 5 minut
  10. Pak přidáme strouhané ořechy, strouhanku, zamícháme a odstavíme
  11. Okořeníme citronovou kůrou nebo vanilkou
  12. Do nádivky můžeme přidat i 2 lžíce pikantní zavařeniny, rozinky, rum

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.