Recept: Mazanec se sušeným ovocem

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • Těsto :50 dkg polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 8 dkg cukru
  • cca 1,5-2 dl mléka
  • 12,5 dkg tuku
  • 2 žloutky
  • špetka soli. Náplň: po 5 dkg sušených plátků jablek
  • meruněk
  • švestek
  • rozinek a ořechů
  • případně jiného ovoce.

Postup receptu

  1. Z uvedených surovin na těsto vypracujeme kynuté těsto a necháme je kynout na teplém místě asi 45 minut
  2. Ovoce opláchneme, zalijeme vodou (můžeme přidat trochu rumu) a necháme nabobtnat, ořechy nasekáme
  3. Ovoce i ořechy zapracujeme do vykynutého těsta a necháme ještě asi 15 minut kynout
  4. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky – mazance
  5. Mazance položíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme dokynout
  6. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed nařízneme
  7. Pečeme v troubě 45-60 minut, záleží na velikosti
  8. Doporučená teplota je 200°C, zpočátku můžeme zapéci při vyšší teplotě

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *