Klasická vánočka z kynutého těsta s mandlemi

Klasická vánočka z kynutého těsta s mandlemi
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 15 dkg moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 4 dkg droždí
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 15 dkg másla
  • 1/2 l mléka
  • špetka soli
  • bílek a žloutek na potření
  • půlené mandle na ozdobení

Postup receptu

  1. Mouku smícháme s cukrem, solí, přidáme rozměklé nakrájené máslo, žloutky, rozdrobené máslo a postupně přiléváme vlažné mléko (36 °C)
  2. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit
  3. Zakryjeme ubrouskem a necháme vykynout na teplém místě
  4. Těsto promícháme a necháme opět vykynout
  5. Z těsta vytvoříme 3 silné a 5 slabších válečků dlouhých asi 40 cm
  6. Ze 3 silných válečků upleteme cop a po celém jeho středu ho malinko přimáčkneme, abychom vytvořili žlábek, a potřeme ho rozšlehaným bílkem
  7. Z dalších 3 slabších válečků upleteme opět cop, který položíme do středu prvního, již upleteného copu
  8. Po celém středu přimáčkneme, potřeme bílkem a navrch položíme pletenec ze dvou slabších válečků
  9. Konce tohoto pletence vsuneme pod vánočku, a aby se nám vánočka při pečení nerozjela, na kraje a do středu zapíchneme špejli
  10. Necháme ještě několik minut kynout, potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C, asi 40–45 minut
  11. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X