Zapečená štika. ❤️ Budete potřebovat: 80 dkg mořské štiky, 1 cibule, 10 dkg másla, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml bílého vína, 150 ml smetany, 80 dkg brambor, 300 ml mléka, 3 dkg hladké mouky, 3 žloutky, svazek petrželové natě, sůl, pepř, 2 lžíce citronové šťávy.
Doba přípravy: 80 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 80 dkg mořské štiky
- 1 cibule
- 10 dkg másla
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 ml bílého vína
- 150 ml smetany
- 80 dkg brambor
- 300 ml mléka
- 3 dkg hladké mouky
- 3 žloutky
- svazek petrželové natě
- sůl
- pepř
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup receptu
- Štiku pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet v chladu
- Cibulku nasekáme najemno a podusíme na 5 dkg másla
- Přidáme mouku, osmahneme a zalijeme vývarem, vínem a smetanou
- Povaříme asi 7 minut a přisypeme najemno nasekanou petrželovou nať
- Osolíme, opepříme a přidáme 2 rozšlehané žloutky
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě
- Mléko ohřejeme
- Do brambor přidáme zbytek másla, nalijeme horké mléko a rozmixujeme
- Rybu osušíme, osolíme a vložíme do vymaštěného pekáčku
- Kaší naplníme zdobičku nebo cukrářský sáček a nastříkáme jí okolo ryby tak, abychom udělali okraje
- Doprostřed nalijeme připravenou omáčku, kaši potřeme zbývajícím žloutkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C
- Pečeme 15-20 minut