Tisk

Slanina

Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí. Pak se prodává jako masný výrobek. Slanina je vysoce kalorická, proto se používá především jen jako doplněk jídel. Nejčastěji se na rozpálené slanině smaží cibule do omáček nebo nádivek a přidává se k libovému pečenému masu. Malými klínky slaniny se protýká drůbež, hovězí maso i jiné druhy masa. Rozškvařenou slaninou se přelévají některá jídla z brambor. 


Další pojmy slovníku:

  • Rajčenka

    Rajčenka je plod keře nebo malého stromu nazývaného tamarillo a pocházejícího z Peru. Dnes roste i v dalších zemích včetně Nového Zélandu, kde se...

  • Sugo

    Název sugo pochází z italské kuchyně a označuje se tak speciální omáčka podávaná k vařeným těstovinám. Omáčka může být připravena velmi jednoduše z...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Tavený sýr

    Tavené sýry jsou měkké sýry, které se vyrábí z jednoho nebo více druhů sýrů a to měkkých i tvrdých. Jsou vyráběny v mnoho druzích pod různými...

Recepty s "Slanina":

  • Slepice jako bažant

    Slepici očistíme, prošpikujeme částí slaniny a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou...

  • Rychlé španělské ptáčeky

    Hovězí plátečky si očistím a hodně naklepeme ať se to nemusí extra dlouho dusit, potom si je nasolíme a opepříme a také potřeme klasickou hořčicí....

  • Plněné zelné listy se slaninou

    Zelné listy spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je mlékem. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na...

  • Bramborové placky se sýrem

    Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Kapii nakrájíme na slabé proužky, cibulku i s natí na kolečka, slaninu na drobné...

  • Pizza s cibulí a slaninou

    Těsto připravíme podle návodu a rozválíme na velikost plechu a vytvoříme okraje. Troubu předehřejeme na 200°C. Smetanu smícháme se solí pepřem,...



Nové příspěvky