Tisk

Slanina

Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí. Pak se prodává jako masný výrobek. Slanina je vysoce kalorická, proto se používá především jen jako doplněk jídel. Nejčastěji se na rozpálené slanině smaží cibule do omáček nebo nádivek a přidává se k libovému pečenému masu. Malými klínky slaniny se protýká drůbež, hovězí maso i jiné druhy masa. Rozškvařenou slaninou se přelévají některá jídla z brambor. 


Další pojmy slovníku:

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Barbecue

    Jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně. Název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu...

  • Liči čínské

    Liči je strom pěstovaný v oblastech s tropickým klimatem v jihovýchodní Asii, jižní Africe a Mexiku a stejný název nese i ovoce z tohoto stromu....

  • Glazování

    Postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých potravin při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu, glazury. Ke...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

Recepty s "Slanina":

  • Plněné karbanátky z mletého masa

    K mletému masu přidáme vařené nastrouhané brambory, namočenou a vymačkanou žemli, vejce, sůl a mletý pepř. Vše důkladně promícháme, vytvarujeme...

  • Slepice pečená na slanině

    Slepici do měkkka uvařenou posolíme, protáhneme na prsou salninou, vložíme na slaninu s tukem a pečeme. Podléváme trochu teplým slepičím vývarem a...

  • párečky na gril

    Párečky nejprve zavineme do slaninových župánků a klademe hned na gril a potíráme udělanou směsí s olje, česneku a grillvacího koření. K této...

  • Moravské roštěnky s klobásou

    Roštěnky naklepeme, osolíme opepříme, zlehka obalíme v hladké mouce a na rozpáleném tuku zprudka opečeme po obou stranách. Opečené maso vyjmeme, do...

  • Plněné vepřové závitky

    Plátky masa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Každý z nich potřeme hořčicí, položíme plátek anglické slaniny a 3 plátky okurky. Maso zavineme,...



Nové příspěvky