Tisk

Slanina

Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí. Pak se prodává jako masný výrobek. Slanina je vysoce kalorická, proto se používá především jen jako doplněk jídel. Nejčastěji se na rozpálené slanině smaží cibule do omáček nebo nádivek a přidává se k libovému pečenému masu. Malými klínky slaniny se protýká drůbež, hovězí maso i jiné druhy masa. Rozškvařenou slaninou se přelévají některá jídla z brambor. 


Další pojmy slovníku:

  • Short drink

    Je to alkoholický míchaný nápoj, který by se měl konzumovat krátkou dobu, proto se podává v malém množství, obvykle v rozmezí 5-15 cl. Patří sem...

  • Pyré (Purée)

    Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a...

  • Kdoule

    Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice...

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

Recepty s "Slanina":

  • Kuře jako kachna

    Kuře očistíme, opláchneme a jeho břišní dutinu vyplníme scezeným a pokrájeným kysaným zelím smíchaným s kostičkami slaniny. Kuře uložíme do...

  • Bramborový guláš

    Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme na tuku. Pak do ní přidáme mletou sladkou sladkou papriku, necháme ji zpěnit a podlijeme vývarem. Vložíme...

  • Pečená slepice

    Slepici uvaříme ve slané vodě téměř doměkka a vyjmeme. Na prsou ji protkneme slaninou a opečeme na rozpáleném másle se zbytkem slaniny. Přisolíme...

  • Gril rolky se slaninou

    Maso mírně naklepeme a osolíme opepříme, dáme plátky slaniny, proužky papriky a cibule a svineme a propíchneme, tak aby to vše neuniklo ven s...

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...



Nové příspěvky