Doba přípravy: 65 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kus celeru
- 1 větší cibule
- cca 0,75 l hovězího vývaru (nebo z bujónové kostky)
- 1 kelímek sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- cukr
- ocet a sůl na dochucení
Postup receptu
- Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno
- Všechnu zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme studeným vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu
- Přidáme koření, osolíme a zvolna vaříme asi 30 minut
- Pak prolisujeme, nebo rozmixujeme, zjemníme smetanou a krátce prohřejeme
- Podle potřeby dochutíme solí cukrem a octem
- Podáváme jako falešnou svíčkovou k sekané, karbanátkům zelenině nebo houbám
- Příloha: houskový knedlík