Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 50 dkg hladké mouky nebo polohrubé mouky
- 2 dkg droždí
- sůl
- cca 1/4 l vlažného mléka
- 2 dkg cukru
- 8 dkg máku
- 5 dkg medu
- 6 dkg moučkového cukru
- 8 dkg tuku
Postup receptu
- Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí rozmíchané s cukrem a trochu mléka
- Necháme vzejít, pak přidáme zbylé vlažné mléko a trochu soli a vypracujeme řidší těsto
- Necháme je na teplém místě vykynout
- Vykynuté rozválíme na válu na válečky silné jako prst a nakrájíme z nich asi dvoucentimetrové kousky
- Nakrájené kousky vložíme na tence pomaštěný plech a ve středně horké předehřáté troubě dozlatova upečeme
- Upečené peciválky spaříme vařícím mlékem, polijeme máslem a medem a posypeme umletým mákem smíchaným s cukrem nebo strouhaným perníkem
- Obměna: buchtičky můžeme také promíchat s povidly a teprve potom spařit a posypat mákem s cukrem
- Pozn: další varianta konečné úpravy je ta, že než se buchtičky upečou, připravíme si z mletého máku, povidel, smetany a práškového cukru středně hustou omáčku
- Po vychladnutí buchtičky máčíme v horkém mléce, vrstvíme do teplé, nejlépe keramické nádoby a proléváme touto omáčkou
- Nádobu přikryjeme a na teplém místě necháme proležet (čím déle, tím lépe)
- Pak upravíme na talíře
Neni to zrovna nic lehkého, ale pak ten výsledke a to vychutnáníčko stojí za tu dřinu a nepořádek, nejradši k tomu máme soařený mak s cukrem. už moje prababička je dělala, ale teď už se nedělají snad vůbec jsou na tuto dobu moc složité.
My je v rodině děláme stále, a to se píše rok 2O14. Poněkud upravenou variantu – kynuté buchtičky s makovou nádivkou, a upečené tak 1 den předem, paříme v horkém mléce,zaléváme rozehřátým medem a máslem. V míse necháme ve studenu pěkně nasát těmi dobrotami. Bez těchto peciválek si štědrý den naše rodina nedokážeme představit. Díky naším praprababičkám. Ještě jednou díky,
V naší rodině se tradice peciválek na Štědrý den dědí po několik generací.Tento úkol připadne vždy nejstarší kuchařce v rodině. V Polabí místo medu dáváme řepný sirob.
Moje babička podobně dělala Sýkorky. Kousky těsta pekla na kamnech na tále z obou stran. Vychladlé je spařila mlékem, nebo napařila na pařáčku jako knedlíky. Dala na talíř, hodně posypala umletým mákem smíchaným s cukrem a pěkně pomastila čerstvým domácím sádlem. Jako děti jsme je milovaly.