Pařené buchtičky -peciválky

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg hladké mouky nebo polohrubé mouky
  • 2 dkg droždí
  • sůl
  • cca 1/4 l vlažného mléka
  • 2 dkg cukru
  • 8 dkg máku
  • 5 dkg medu
  • 6 dkg moučkového cukru
  • 8 dkg tuku.

Postup receptu

  1. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí rozmíchané s cukrem a trochu mléka
  2. Necháme vzejít, pak přidáme zbylé vlažné mléko a trochu soli a vypracujeme řidší těsto
  3. Necháme je na teplém místě vykynout
  4. Vykynuté rozválíme na válu na válečky silné jako prst a nakrájíme z nich asi dvoucentimetrové kousky
  5. Nakrájené kousky vložíme na tence pomaštěný plech a ve středně horké předehřáté troubě dozlatova upečeme
  6. Upečené peciválky spaříme vařícím mlékem, polijeme máslem a medem a posypeme umletým mákem smíchaným s cukrem nebo strouhaným perníkem
  7. Obměna: Buchtičky můžeme také promíchat s povidly a teprve potom spařit a posypat mákem s cukrem
  8. Pozn: Další varianta konečné úpravy je ta, že než se buchtičky upečou, připravíme si z mletého máku, povidel, smetany a práškového cukru středně hustou omáčku
  9. Po vychladnutí buchtičky máčíme v horkém mléce, vrstvíme do teplé, nejlépe keramické nádoby a proléváme touto omáčkou
  10. Nádobu přikryjeme a na teplém místě necháme proležet (čím déle, tím lépe)
  11. Pak upravíme na talíře

Komentáře

  1. Neni to zrovna nic lehkého, ale pak ten výsledke a to vychutnáníčko stojí za tu dřinu a nepořádek, nejradši k tomu máme soařený mak s cukrem. už moje prababička je dělala, ale teď už se nedělají snad vůbec jsou na tuto dobu moc složité.

  2. My je v rodině děláme stále, a to se píše rok 2O14. Poněkud upravenou variantu – kynuté buchtičky s makovou nádivkou, a upečené tak 1 den předem, paříme v horkém mléce,zaléváme rozehřátým medem a máslem. V míse necháme ve studenu pěkně nasát těmi dobrotami. Bez těchto peciválek si štědrý den naše rodina nedokážeme představit. Díky naším praprababičkám. Ještě jednou díky,

  3. V naší rodině se tradice peciválek na Štědrý den dědí po několik generací.Tento úkol připadne vždy nejstarší kuchařce v rodině. V Polabí místo medu dáváme řepný sirob.

  4. Moje babička podobně dělala Sýkorky. Kousky těsta pekla na kamnech na tále z obou stran. Vychladlé je spařila mlékem, nebo napařila na pařáčku jako knedlíky. Dala na talíř, hodně posypala umletým mákem smíchaným s cukrem a pěkně pomastila čerstvým domácím sádlem. Jako děti jsme je milovaly.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.