Proč mají některé žvýkačky tak výraznou chuť? Může za to octan zinečnatý (E650)

Octan zinečnatý je chemická sloučenina (CH3COO)2Zn , která má často strukturu hydrátu. Je tuhý, bílý s jemnou nakyslou vůní. Snadno se rozpouští ve vodě. 

Hlavní důležité body o E650 – octanu zinečnatém:
Je to syntetická látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen

Výroba E650

Octan zinečnatý je syntetická látka. Vyrábí se reakcí kyseliny octové a uhličitanu zinečnatého, případně čistého zinku. 

Na co se používá octan zinečnatý?

Octan zinečnatý je využíván v potravinářském průmyslu jako látka zvýrazňující chuť, výhradně na výrobu žvýkaček. Zvýrazňuje svíravou chuť a hořkou příchuť. Povolené dávkování je jeden gram na kilogram. V Evropě je povolen až od roku 2002. 

Octan zinečnatý bez kódu E je přidáván jako minerální látka v různých potravinách, potravinových doplňcích a také jako látka na přípravky pro miminka a batolata.

Octan zinečnatý je také používán v medicíně na snížení střevní absorpce mědi u nemoci zvané Wilson. 

Je octan zinečnatý zdravý?

Octan zinečnatý není přímo zdraví prospěšný. Zinek, ze kterého je tento prvek odvozen je důležitou složkou našeho těla. Ten může být užíván jako doplněk stravy, avšak pod dohledem lékaře. U některých citlivých osob může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, kovovou pachuť, problémy s ledvinami a žaludkem.

Francouzská národní organizace pro výživu, životní prostředí a práci (Anses) upozornila, že E650 je obsažena alespoň částečně v nanometrické podobě v určitých produktech. Dosud však neposoudila riziko spojené s nanopartikulárními přísadami. Tatáž organizace ukazuje na studie z roku 2021, které tvrdí, že octan zinečnatý může být příčinou endokrinních obtíží.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E650 povolené. Není na seznamu bio potravin, a to ani v EU, ani v USA. 

Použité zdroje

Acétate de zinc, https://fr.wikipedia.org, 11. 03. 2021, [citováno: 04. 09. 2022]
TEST E650 Acétate de zinc, Domitille Vey, Léa Girard, https://www.quechoisir.org, 03. 05. 2021, [citováno: 04. 09. 2022]
E650 Acétate de zinc, https://www.additifs-alimentaires.net, [citováno: 04. 09. 2022]
E650 Acétate de zinc, https://food-detektiv.de/fr, [citováno: 04. 09. 2022]
X