Využijte v kuchyni bylinky, které volně rostou v přírodě

Bylina je rostlina, která má nadzemní stonek, který nedřevnatí. Bylinný typ růstu vznikl v rostlinné říší mnohokrát nezávisle, většina čeledí má své bylinné zástupce.

Jak poznáme bylinku

Jedná se buď o lodyhu nesoucí listy, neolistěný stvol, případně u trav o stéblo. Stonek bylinek bývá různého tvaru na průřezu: válcovitý, čtyřhranný, trojhranný, zploštělý, rýhovaný; podle růstu přímý, vystoupavý, poléhavý, plazivý, popínavý (takový se nazývá bylinné liány).

Bylinky mohou mít různou velikost od nejmenších rostlin na zemi po obří rostliny. Za nejmohutnější byliny jsou považovány některé druhy banánovníku.

Bylinky si můžeme pěstovat sami doma, nebo si udělat pěkný výlet do přírody a čerstvé bylinky si natrhat sami. Dnes si popovídáme o té druhé možnosti.

Základní desatero pro sběr bylinek ve volné přírodě

  1. U sbírání bylinek platí stejné pravidlo jako u hub, což je: sbírejte jen ty rostlinky, které dobře znáte. Některé volně rostoucí rostliny jsou jedovaté. Vždy u sebe noste herbář, kdykoliv můžete potkat bylinku, která vás překvapí tím, že jí neznáte.
  2. Důležité je získat z bylinky co největší množství účinných látek – a ta se může lišit podle doby sběru. Obecně platí, že kořeny sbíráme ráno nebo večer. Nadzemní části rostlin, jako jsou květy, listy nebo nať, je nejlépe sbírat kolem poledne. Rostlina by měla být suchá, ale ne povadlá.
  3. Květy sbíráme za plného rozkvětu. Jakmile totiž bylinka začne odkvétat, obsah účinných látek v ní rychle klesá.
  4. Nať sbíráme nejlépe na počátku květu anebo před odkvetením, a lze ji buď stříhat, anebo řezat. Pokud byste nať trhali, můžete rostlinu vytrhnout i s kořeny, a tím rostlinu zničit.
  5. Kořeny se sbírají v době vegetačního klidu, to znamená brzy na jaře anebo na podzim. Tehdy se v nich totiž soustředí síla rostliny, zatímco během vegetačního období kořen nemá takovou účinnost.
  6. Bylinky zásadně sbíráme na místech, která nejsou znečištěná, tedy ne u silnic, továren či skládek. Nesbíráme ani bylinky z chemicky ošetřených porostů či zahrádek.
  7. V chráněných oblastech a rezervacích je sběr bylinek – zakázán. Mysleme také na to, že bychom bylinky měli trhat v přiměřeném množství. V místě, kde roste více exemplářů stejného druhu, jich vždy několik ponecháme, abychom jim umožnili další rozmnožování. Vrátí se nám to příští sezónu.
  8. Na sběr bylinek si vezmeme lopatku nebo rycí vidle. Bylinky volně vkládáme do košíku anebo plátěných či papírových pytlíků. Mikrotenový sáček není vhodný – bylinky se v něm zapaří.
  9. Nikdy nesbíráme rostlinky nahnilé, plesnivé, zčernalé či napadené škůdci.
  10. Bylinky doma zpracujeme co nejrychleji, abychom v nich zachovali co nejvíce zdraví prospěšných látek.

A které bylinky by vám rozhodně neměly chybět v kuchyni?

Bazalka

Bazalka Pro své nezaměnitelné aroma a vždy čerstvou chuť, kterou oceníte zejména v italské kuchyni..

Stévie

StévieProtože nejlépe nahradí průmyslem vyráběný cukr a je lepší a zdravější než jakékoliv sladidlo. Jedná se sladidlo čistě přírodní.

Máta

MátaOsvěží snad všechny nápoje, alkoholické i nealkoholické, horké i studené. Použít se ale dá i jako doplněk pokrmů či jako estetické zakončení pečení.

Medvědí česnek

Medvědí česnekPokud máte rádi česnekové pokrmy, pak Medvědí česnek určitě vyzkoušejte. Není tak aromatický, ale jeho chuť je ještě lahodnější než u česneku klasického.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.