Škvarkovou pomazánku a tvarohové buchty spojuje zesíťovaný fosfát škrobu (E1412). O co se jedná?

Zesíťovaný fosfát škrobu (E1412) je stabilizátor a zahušťovadlo, které se používá při výrobě potravin a nápojů.

Látka je snadno vstřebávána tělem a fermentována střevní mikrobiotou.

Zesíťovaný fosfát škrobu lze najít v potravinách, kde je zapotřebí dosáhnout vyšší hustoty a zároveň je zapotřebí ochrana před nízkými i vysokými teplotami.

Hlavní důležité body o E1412 – zesíťovaný fosfát škrobu:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E1412

Zesíťovaný fosfát škrobu je posílen trimetafosfátem sodným nebo oxychloridem fosforečným. Díky tomu je odolnější vůči vysokým i nízkým teplotám a kyselinám.

Na co se používá E1412?

Zesíťovaný fosfát škrobu se používá do ovocných gelů, pečiva a krémových náplní. Setkat se s ním můžete také v protlacích nebo tvarohových krémech.

Látku E1412 můžete najít na etiketě škvarkové pomazánky, mini závinech, játrovém bločku, v bagetě s kuřetem, českých tvarohových buchtách, kakaových sušenkách i slaných pochutinách.

Je E1412 zdravý?

Žádná zdravotní rizika z běžné konzumace této látky nejsou známé. Obecně se jedná o bezpečný stabilizátor potravin a nápojů.

Při vysokých látkách může dojít ke snížení vápníku v těle.

Použití EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii (včetně České republiky) je použití zesíťovaného fosfátu škrobu povolené. Nebyla stanovena ani denní dávka.

Ve Spojených státech i dalších zemích je látka také povolena a může se používat při výrobě v potravinářském průmyslu.

Použité zdroje

What is Modified Food Starch (E1404–E1452): Types, Uses, and is it Gluten Free?, https://foodadditives.net/, 02. 01. 2020, [citováno: 16. 07. 2022]
Modified starches, https://www.ingredion.com/emea/en-uk.html, [citováno: 16. 07. 2022]
E1412: Di-starch phosphates, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 16. 07. 2022]
X