Milujete uzeniny a maso? Potom nejspíše konzumujete i erythorban sodný (E 316)

Pokud jste někdy četli etiketu ingrediencí klobás, šunky, párku, slaniny a dalších uzených masných výrobků, možná jste si všimli přísady s tímto názvem.

Je to proto, že tento bílý krystalický stabilizátor v potravinách funguje jako antioxidant, konzervant a ztužovač. 

Hlavní důležité body o E 316 – erythorban sodný

Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu ho označujeme jako syntetický

Je vhodný pro děti

Není to běžný alergen 

Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií

Výroba E316

Vyrábí se organickou syntézou.

Kde se erythorban sodný (E 316) používá?

Používá se jako antioxidant, konzervační látka, barvivo nebo ztužovač. 

  • Antioxidant –  udržuje potraviny čerstvé (barvu, chuť atd.)
  • Konzervační látka – zabraňuje mikrobiálnímu růstu a tím prodlužuje trvanlivost potravin
  • Ztužovač – urychluje proces zrání masa a rybích výrobků tím, že urychluje vývoj růžové barvy.

Konkrétní potraviny

  • Pikok – šunka
  • Kmotr – salám pikante
  • Albert – Bavorská bílá klobása

Je E316 zdravé?

Nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho bezpečnost při použití jako potravinářské přídatné látky byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin i  Austrálii a na Novém Zélandu. 

Čím erythorban sodný (E 316) nahradit?

Nahradit jej může další antioxidant – askorbát sodný (E 301).

Použité zdroje

What is Sodium Erythorbate (E316) in Food and Why it can Accelerate Curing in Meat Products?, James Han, Food Additives, [citováno: 01. 07. 2022]
Sodium erythorbate, Pubchem NCBI, [citováno: 01. 07. 2022]
X