Milovníci vína pozor! Kyselina vinná (E334) z vína, dělá víno

Kyselina vinná je přirozeně se vyskytující organická kyselina v hroznech a používaná při výrobě vína. Má kyselou chuť a lze jí použít jako okyselovadlo, ochucovadlo, antioxidant a chelatační činidlo v potravinách.

Hlavní důležité body o E 334 – kyselina vinná

Je přírodního původu, ale může být vyrobena i synteticky
Je bezpečná pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby s bezlepkovou dietou

Výroba E334

Kyselina vinná je v přírodě rozšířená a většinou ve formě draselných, vápenatých a hořečnatých solí. Lze jí nalézt v různých rostlinných plodech, jako jsou tamarindy, hrozny, banány.

Obecně existují tři způsoby výroby této složky: vedlejší produkty výroby vína/hroznů, enzymatický proces a mikrobiální fermentace. Vznikají bezbarvé nebo průsvitné krystalické granule nebo prášek s kyselou chutí.

Kde se kyselina vinná (E334) používá?

Kyselina vinná, kyselina citrónová a kyselina jablečná jsou nejběžnější organické kyseliny používané v potravinách.

Obecně se kyselina vinná pro potravinářské účely používá jako okyselovadlo k zajištění kyselé chuti vín, nápojů, džusů, marmelád, zmrzliny, kyselých cukrovinek, želatinových dezertů, džemů a želé.

Běžně přidává do výroby vína, protože přirozená kyselost hroznů nestačí. Je to primární kyselina, která ovlivňuje chuť, vyrovnává barvu, třísloviny a sladkost a udržuje chemickou stabilitu. Působí také jako konzervant, který snižuje PH a zabraňuje růstu nežádoucích bakterií.

Konkrétní produkty

  • Orion – Jojo čokoláda
  • Schär – Pečivo vícezrnné bezlepkové
  • Chef select – hummus

Je E334 zdravé?

Kyselina vinná získaná při výrobě vína je obecně uznávána jako bezpečná a jako přímá složka lidské potravy, kde ji lze v potravinách použít bez omezení.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Byla schválena jako bezpečná přísada americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.  

Použité zdroje

Tartaric Acid, James R. Roberts MD, Science Direct, [citováno: 15. 07. 2022]
PRESERVATIVES | Traditional Preservatives – Organic Acids, J.B. Gurtler, T.L. Mai, Science Direct, [citováno: 15. 07. 2022]
X