Dihydrogenfosforečnan draselný, přídatná látka, která obohacuje potraviny o fosfor a draslík

Dihydrogenfosforečnan draselný je draselnou dihydrogensolí kyseliny fosforečné.

V potravinářském průmyslu se používá zejména jako stabilizátor a regulátor kyselosti.

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečné.

Má formu bílého krystalického prášku či granulátu.

Molekulární vzorec E340(i) je KH2PO4.

Hlavní důležité body o E340(i) – dihydrogenfosforečnanu draselném:

Je to stabilizátor, emulgátor a regulátor kyselosti.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se dihydrogenfosforečnan draselný používá?

Tuto sloučeninu najdeme v celé řadě rozmanitých potravin a nápojů, přidává se například do rostlinných nápojů nahrazujících mléko, energetických nápojů, smetany do kávy, tavených sýrů i masných výrobků. Kromě svých regulačních a stabilizačních vlastností slouží též jako zdroj draslíku a fosforu.

  • Dr.Oetker Směs na muffiny s čokoládovými kousky
  • Alpro Mandlové mléko, Sójové mléko, Sójový dezert s příchutí čokolády

Kromě toho se dihydrogenforforečnan draselný používá též ve farmaceutickém průmyslu k úpravě pH moči a využití má rovněž při úpravě pitné vody. V zemědělství se s ním můžeme setkat jako s hnojivem.

Je E340(i) zdravé?

Dihydrogenforforečnan draselný je stejně jako fosforečnany draselné obecně považovaný za bezpečný, jeho používání v potravinářství je tak schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Jeho doporučená denní dávka by podle směrnice z roku 2019 neměla překročit 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání dihydrogenfosforečnanu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i dalších zemích světa.

Použité zdroje

E340i - Fosfato monopotassico, www.openfoodfacts.org, [citováno: 16. 08. 2022]
X