Proč je zmrzlina tak jemná a hladká? Vděčí za to hnědým řasám, nebo přesněji alginátu sodnému (E401)

Alginát nebo též alginan sodný je sodná sůl kyseliny alginové získaná z hnědých mořských řas.

Nejpoužívanějšími druhy řas pro výrobu kyseliny alginové a jejích solí jsou Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea, Ecklonia, Laminaria, Lessonia či Sargassum.

Obecně se alginát sodný vyrábí reakcí uhličitanu sodného s kyselinou alginovou.

Běžně používá k výrobě tepelně stabilních gelů a k dodávání viskozity potravinám.

Molekulární vzorec E401 je (C6H7NaO6)n.

Hlavní důležité body o E401 – alginátu sodném:

Je to stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se alginát sodný používá?

Potravinářský alginát sodný se široce používá v mražených i nemražených výrobcích na bázi mléka, například zmrzlinách, jogurtech, krémech, pudincích, sýrových omáčkách a dezertech, a to díky svým zahušťovacím, želírovacím a stabilizačním vlastnostem.

Najdeme ho ale také v řadě cukrovinek, džemech či džusech. V kombinaci s citrátem a fosforečnanem sodným se používá jako tavicí sůl v některých tavených sýrech.

Kromě toho se využívá též k zadržení vody v mase, zvýšení pružnosti masných výrobků a zlepšení čerstvosti hotových výrobků.

  • Míša nanuk, Míša mražený tvarohový krém
  • Pilos Šlehačka ve spreji, Kapucín rostlinná šlehačka
  • Giana olivy plněné paprikovou pastou
  • Kmotr klobásky Kmotrovky
  • Apa Pařížský salát
  • Orion Studentská pečeť
  • Penny Market Buchtičky makové

V neposlední řadě se s alginátem sodným setkáme také v krmivech pro zvířata, farmaceutickém, kosmetickém, textilním i tiskařském průmyslu.

Je E401 zdravé?

Alginát sodný je obecně považovaný za bezpečnou látku. S konzumací nejsou spojovány nežádoucí účinky a jeho použití v potravinářském průmyslu schválil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Nadměrná konzumace může způsobit horší vstřebávání živin a projímavé účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání alginátu sodného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E401 - Sodium Alginate, www.1source.com, [citováno: 08. 08. 2022]
X