Řada průmyslově vyráběných potravin potřebuje něčím zahustit. V lepším případě se k tomu využije karboxymethylcelulóza (E466)

Karboxymethylcelulóza nebo též celulózová guma či CMC je multifunkční složka, která se získává chemickou modifikací přírodní celulózy.

Většinou má podobu bílého nebo mírně nažloutlého prášku bez zápachu a chuti.

V potravinářství se využívá jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor.

Hlavní důležité body o E466 – karboxymethylcelulóze:

Je to stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené

Kde se karboxymethylcelulóza používá?

Celulózová guma se často používá v potravinách a nápojích, především proto, aby byly husté a krémové.

V některých potravinách může také nahradit některá jiná zahušťovadla, jako je guma guar, želatina, agar, alginát sodný a pektin.

Hlavní použití a funkce karboxymethylcelulózy:

  • Nápoje: stabilizace a zlepšení chuti
  • Pekařské výrobky: zlepšení objemu a textury, udržení vlhkosti a prodloužení trvanlivosti
  • Dezerty: zadržení tekutin, zlepšení pocitu v ústech
  • Mléčné výrobky: regulace růstu ledových krystalů, zlepšení textury
  • Maso: vázání vody

Kromě toho se ji ale najdeme též polévkách, omáčkách, mražených polotovarech, nízkokalorických potravinách či salátových zálivkách.

  • Mrož Jahodová dřeň, Černý rybíz s tvarohem
  • Milko Žervé z Poděbrad
  • Hamé Maďarský guláš
  • Albert Kokosové mléko
  • Billa Jahodová zmrzlina
  • Krahulík Vysočina

Kromě potravinářského průmyslu se s karboxymethlycelulózou setkáme také v kosmetice a výrobcích osobní péče, například v zubních pastách.

Je E466 zdravé?

Používání karboxymethylcelulózy je obecně považováno za bezpečné a bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

U citlivých osob může konzumace většího množství způsobit střevní problémy.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání karboxymethylcelulózy v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Sodium carboxymethyl cellulose (Cellulose gum) 466 or E466, www.noshly.com, [citováno: 04. 09. 2022]
E466 Carboxymethylcellulose , www.food-info.net, [citováno: 04. 09. 2022]
X