Mastné kyseliny (E570) změkčují žvýkačky a dodávají potravinám máslovou chuť. Co dalšího bychom o nich měli vědět?

E570 označuje směs mastných kyselin získávajících se z živočišného tuku nebo rostlin. V potravinářství funguje jako odpěňovač, leštící látka, stabilizátor a zvlhčující látka.

Mezi mastné kyseliny patří kyselina stearová, palmitová, kyselina olejová, kyselina myristová, kyselina laurová, kyselina kaprinová a kyselina kaprylová.

Přestože jsou mastné kyseliny získávány z rostlinných zdrojů, nelze vyloučit použití živočišného tuku (včetně vepřového a hovězího). Informace o původu může poskytnout pouze výrobce. Jejich použití se proto nedoporučuje veganům a vegetariánům.

Hlavní důležité body o E570– Mastné kyseliny:
Jedná se o zvlhčující látky.
Může být živočišného původu.
V ČR povolené.
Doporučujeme.

Výroba E570

Mastné kyseliny pocházejí ze živočišného tuku nebo rostlin. Komerčně se nejčastěji připravuje z bavlníkového oleje, ale živočišný původ nelze vyloučit. .

Na co se mastné kyseliny používají?

V potravinářství se pro své schopnosti emulgace a změkčující vlastnosti používají ve žvýkačkách a cukrovinkách.

Lze je také nanášet na povrch potravin za účelem jejich leštění, zachování čerstvosti a zabránění odpařování vody. Takové uplatnění můžete najít hlavně v kakaových produktech.

Dále se E570 používá v kosmetice a farmaceutických přípravcích.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E570:

  • žvýkačky
  • máslová příchuť
  • pekárenské výrobky
  • sýry
  • sladkosti
  • krekry
  • bramborové chipsy
  • uzeniny
  • pizza
  • mléčné produkty
  • kakaové máslo

Je E570 zdravé?

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky mastných kyselin na lidské zdraví.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii je používání mastných kyselin povoleno v určitém množství ve všech potravinách kromě dětské výživy. V USA, Austrálii a na Novém Zélandu se jedná o povolenou látku.

Použité zdroje

E570 : Stearic acid , www.food-info.net, [citováno: 08. 01. 2023]
What is Stearic acid (E570): Sources, Types, Uses, Safety and More, James Han, www.foodadditives.net, 10. 08. 2020, [citováno: 08. 01. 2023]
Fatty acids 570 or E570, www.noshly.com, [citováno: 08. 01. 2023]
X