Glukonan sodný (E 576) se používá nejen v potravinářství, ale i v kosmetice. Zjistěte o něm více

Glukonan sodný se v potravinářství a průmyslu používá hlavně jako multifunkční přísada, která může být použita v mnoha oblastech, běžně se používá pro své vynikající chelatační vlastnosti. Používá se také pro zlepšení chuti v jídle.

Hlavní důležité body o E 576 – glukonan sodný

-Je to antioxidant
Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E576

Glukonát sodný lze syntetizovat reakcí kyseliny glukonové a hydroxidu sodného.

Vznikne bílý až žlutohnědý prášek nebo granule.

Kde se glukonan sodný (E 576) používá?

Zlepšuje chuť nápojů maskováním pachutí nebo snížením hořkosti/pachuti umělých sladidel, sójových proteinů, minerálů nebo kofeinu.

Jako stabilizátor v masných výrobcích zvýšením schopnosti masa vázat vodu a zlepšením jeho pevnosti při krájení.

A obvykle ho najdeme v produktech pro péči o pleť, jako je krém na obličej, mýdlo a zubní pasta.

Konkrétní potraviny

  • Fanta – pomeranč

Je E567 zdravé?

Je zařazen do „skupiny I“ s maximálními úrovněmi použití, což znamená, že pro jeho použití neexistuje žádný konkrétní limit, protože u něj nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Byl schválen jako bezpečný americkým Úřadem pro kontrolu potravin a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Použité zdroje

Re-evaluation of glutamic acid (E 620), sodium glutamate (E 621), potassium glutamate (E 622), calcium glutamate (E 623), ammonium glutamate (E 624) and magnesium glutamate (E 625) as food additives, EFSA, EFSA Online Library, [citováno: 21. 07. 2022]
X