Glukonan sodný (E 576) se používá nejen v potravinářství, ale i v kosmetice. Zjistěte o něm více

Glukonan sodný se v potravinářství a průmyslu používá hlavně jako multifunkční přísada, která může být použita v mnoha oblastech, běžně se používá pro své vynikající chelatační vlastnosti. Používá se také pro zlepšení chuti v jídle.

Hlavní důležité body o E 576 – glukonan sodný

-Je to antioxidant
Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E576

Glukonát sodný lze syntetizovat reakcí kyseliny glukonové a hydroxidu sodného.

Vznikne bílý až žlutohnědý prášek nebo granule.

Kde se glukonan sodný (E 576) používá?

Zlepšuje chuť nápojů maskováním pachutí nebo snížením hořkosti/pachuti umělých sladidel, sójových proteinů, minerálů nebo kofeinu.

Jako stabilizátor v masných výrobcích zvýšením schopnosti masa vázat vodu a zlepšením jeho pevnosti při krájení.

A obvykle ho najdeme v produktech pro péči o pleť, jako je krém na obličej, mýdlo a zubní pasta.

Konkrétní potraviny

  • Fanta – pomeranč

Je E567 zdravé?

Je zařazen do „skupiny I“ s maximálními úrovněmi použití, což znamená, že pro jeho použití neexistuje žádný konkrétní limit, protože u něj nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Byl schválen jako bezpečný americkým Úřadem pro kontrolu potravin a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Použité zdroje

X